וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

2010: פחות כלי רכב מזהמים

אריאל נוי

8.2.2011 / 17:20

על פי הדו"ח השנתי של המועצה הלאומית למניעת רעש וזיהום בשנת 2010 חלה ירידה במספר כלי הרכב שזיהמו את האוויר

הדו"ח השנתי של עמותת המועצה הלאומית למניעת רעש וזיהום (מלר"ז) מפורסם היום (שלישי) וממצאיו מראים על שיפור בכלי רכב הנעים על כבישנו. המועצה הציבורית הינה העמותה הסביבתית הראשונה בישראל שהוקמה לפני 50 שנה במטרה לקדם כמה מהנושאים הבעייתיים של איכות החיים והסביבה, ובכללם זיהום אוויר וקרקעות, רעש וקרינה.

האכיפה המוגברת והתקינה האירופית המחמירה שאומצה על ידי משרדי התחבורה והגנת הסביבה בכלי רכב החדשים הביאה לירידה תלולה במספר כלי הרכב המזהמים שנתפסו באזור גוש דן. בשנת הפעילות 2010 נבדקו בסך הכל 10,761 כלי רכב, מתוכם 2,569 רכבי בנזין (23.87 אחוזים) ו-8,192 רכבי דיזל (76.13 אחוזים). זאת לעומת סך של 7,295 כלי רכב שנבדקו ב-2009. ב-2008 נבדקו סך של 6,419 כלי רכב ו-5,905 כלי רכב נבדקו ב-2007.

בשנה החולפת נמצאו 629 כלי רכב מזהמים, המהווים 5.85 אחוזים מסך כל כלי הרכב שנבדקו. מדובר בירידה לעומת שנים קודמות כאשר ב-2009 נמצאו 661 כלי רכב מזהמים המהווים 9.04 אחוזים, 531 כלי רכב נמצאו ב-2008 (8.27 אחוזים) ו-493 כלי רכב ב-2007 (8.35 אחוזים).

לדברי חיליק רוזנבלום יו"ר עמותת מלר"ז, "זיהום אוויר משפיע בכל היבטי הבריאות. לפני עשרות שנים באנגליה מתו מזיהום אווויר. בגוש דן רבתי, חיפה יש זיהום משמעותי. זאת הבעייה העיקרית של איכות הסביבה. חשוב לציין כי הבדיקה נועדה להקטין את החשיפה של הציבור לסכנות הבריאותיות והסביבתיות הנגרמים על ידי המזהמים שכלי רכב פולטים לאוויר".

הצוות בודק ברכבי בנזין את רמת פליטת גז הפחמן החד חמצני (CO), שהוא מזהם אופייני לכלי רכב. חשיפה לריכוזים נמוכים של מזהם זה גורמת לסחרחורות, בחילות, כאבי ראש, ירידה ביכולת הריכוז, פגיעה בעירנות ופגיעה ביכולות הפיזיות. חשיפה לריכוזים גבוהים יותר, שעשויה להתרחש באזורים סגורים, עלולה לגרום להרעלה חריפה שתוצאותיה אבדן הכרה ואף מוות כתוצאה מחנק.

"במקרה שרכב דיזל אשר נבדק על ידי הצוות נמצא כפולט זיהום מעל המותר בחוק, נרשם לנהג דוח עבירה. במקרה של רכב בנזין שנמצא מזהם מוצע לבעל הרכב לתקן את הליקויים ולחזור לבדיקה נוספת בניידת. בעלי רכב בנזין המתקנים את הליקוי בתוך שבוע חוזרים לבדיקה חוזרת ובמידה והיא תקינה הקנס שניתן מבוטל", מסביר רוזנבלום.

הבדיקה ברכבי דיזל מתמקדת בסמיכות העשן הנפלט ומידת העכירות. ההשפעות השליליות הניכרות של החומר החלקיקי הנמצא בעשן הפליטה על בריאות הציבור באות לידי ביטוי בשיעול וגירוי של קנה הנשימה ושל העיניים. באזורים בעלי ריכוזים גבוהים של חלקיקים הסיכוי למוות מוקדם גבוה ב-26 אחוזים מאשר באזורים בעלי ריכוזי חלקיקים נמוכים.

לדברי רוזנבלום, "תאונת דרכים רואים וזיהום אוויר לא רואים, ואז קשה לצמצם את זה. השילוב של הרתעה והסברה לצד שינוי תקינת הרכבים, החובה לבדיקת פליטת מזהמים בהליך הטסט השנתי והחלטת השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לתת מענק לגריטת רכבים ישנים הביאה לירידה המשמעותית בכלי הרכב המזהמים הנעים על הכבישים והפוגעים בבריאות של כולנו".

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully