וואלה!
וואלה!
וואלה!
וואלה!

וואלה! האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

אושר: נוהגים מגיל 16 ותשעה חודשים ומלווה חצי שנה

קוביליאני

29.4.2013 / 12:50

בשורה חשובה לנהגים הצעירים: אושר בוועדת הכלכלה הרישיון המדורג. ניתן יהיה לנהוג מגיל 16 ותשעה חודשים עם מלווה לחצי שנה

אחרי תלאות ארוכות שהחלו ביוני 2007, עדת הכלכלה אישרה היום (שני) את הרישיון המדורג לנהגים חדשים. על פי התוכנית, מה-1 ביולי 2013, ניתן יהיה להתחיל בלימודי הנהיגה כבר בגיל 16 וחצי ובגיל 16 ותשעה חודשים ניתן יהיה לגשת לראשונה למבחן המעשי במקום בגיל 17 כיום. עם זאת, הנהגים החדשים יחויבו בליווי של נהג מנוסה במשך שישה חודשים, במקום שלושה עד כה.

תקופת הנהיגה עם המלווה אינה עוד בגדר תעלומה. החוק החדש מגדיר כי משך הליווי יעמוד על 50 שעות לפחות, מהם 20 שעות נהיגה בדרך עירונית, 15 שעות נהיגה בדרך שאינה עירונית ו-15 שעות נהיגה בלילה. זאת כאשר החוק מגדיר שהליווי בשעות הלילה יתבצע בין השעות 21:00 עד 06:00 למחרת. אולם זו אינה המורכבות היחידה בחוק זה שכן בתקנה נכתב כי תקופת הליווי תחולק לשניים - בשלושת החודשים הראשונים יתבצע הליווי ביום ובלילה, ובשלושת החודשים האחרונים רק בלילה.

ומי יאכוף את ההדרכה והליווי? לכן אין תשובה, אך בתום תקופת הליווי, ידרוש משרד התחבורה הצהרה אישית חתומה על ידי הנהג והמלווה על ביצוע 50 שעות הלווי הנדרשות, ורק אז ינפיק משרד התחבורה לנהג החדש רישיון נהיגה קבוע מפלסטיק, עד תום תקופת נהג חדש.

לדברי שר התחבורה ישראל כץ, לתקופת הליווי יש השפעה חיובית ביותר על התנהגותו של הנהג. הארכת תקופת הליווי לשישה חודשים עשויה לצמצם את מעורבותם של צעירים בתאונות הדרכים. "מהנתונים עולה כי צעירים שנהגו ללא מלווה היו מעורבים בתאונות דרכים באחוזים גבוהים בהרבה מצעירים שעברו תקופת ליווי".

משרד התחבורה והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים יחלו בחודש הבא במסע הסברה נרחב על הרישיון המדורג וחובת הליווי, הכולל פרסום בכל אמצעי המדיה השונים ובכללם פרסום בטלוויזיה, רדיו, שלטי חוצות ואינטרנט.

נהגים צעירים גורמים לשליש מההרוגים בדרכים

בישראל כמו בעולם, צעירים (17-24) מעורבים יותר בתאונות דרכים בהשוואה לגילאים מבוגרים יותר. נהגים צעירים מהווים כ-15 אחוז מסך הנהגים, אך גורמים לשליש מההרוגים בתאונות דרכים. התקופה הקריטית היא מיד עם היציאה לנהיגה העצמאית, בתום שלושה חודשי הנהיגה בליווי - אז שיעור התאונות הוא הגבוה ביותר.

אחד האמצעים האפקטיביים ביותר להתמודדות עם התופעה המקובלים במדינות מערביות רבות הוא יישום תכנית לרישוי מדורג, המחילה מגבלות שונות על נהיגת צעירים בשלבי הנהיגה הראשונים, כחלק מתהליך מובנה והדרגתי.

מעמותת אור ירוק נמסר שמחקרים מצביעים כי תכניות אלו מפחיתות את שיעור התאונות של הצעירים ב-20 ועד 40 אחוזים והמגבלות על נהיגת הלילה בחודשים הראשונים והסעת הנוסעים הן בעלות התרומה הגדולה ביותר להפחתה בשיעור התאונות.

מאור ירוק נמסר: העמותה מברכת על יישום התקנות אך יחד עם זאת, מבקשת לציין כי היא מתנגדת להורדת גיל הרישיון שנעשתה בניגוד לדעת העמותה והמלצות הוועדה.

גלגולו של הרישיון המדורג משנת 2007 ועד אישורו היום:

ביוני 2007 שאול מופז, שר החבורה דאז, קיבל את דוח ועדת ההיגוי לנושא הכשרת נהגים צעירים ורישיון נהיגה מדורג.

ב-27 במאי 2008, אישר שר התחבורה מופז, את הרפורמה בהליך הכשרת הנהג, אשר תביא "לשינוי בתרבות הנהיגה בישראל", כהגדרת משרד התחבורה. מופז קבע כי הרפורמה תצא לדרך במאי 2010 וטען כי: "מדובר במהפכה שתשנה את תרבות הנהיגה בישראל ותביא לצמצום משמעותי של מספר תאונות הדרכים בארץ".

ב-29 בנובמבר 2011, מאשרת ועדת הכלכלה את הצעתו של שר התחבורה ישראל כץ, לפצל את הרפורמה בלימודי הנהיגה. השר מקפיא את ההצעה להקים מרכזים ללימוד נהיגה ובמקום זאת, הוא מחליט לשלב את לימודי הנהיגה העיוניים במסגרת הלימודים בבתי הספר התיכוניים.

ב-6 במרץ 2012, מאשרת ועדת הכלכלה את תכנית רישיון נהיגה מדורג, בקריאה שנייה ושלישית, ובמסגרתה יוכלו נהגים לקבל רישיון נהיגה בגיל 16 ותשעה חודשים, אך חלה עליהם חובת נסיעה עם מלווה במשך שישה חודשים. השר כץ טען כי: "ארכת תקופת הליווי עשויה לצמצם את מעורבותם של נהגים צעירים בתאונות דרכים. "החוק פורסם ברשומות ותחילת יישומו נקבע לחודש ינואר 2013.

ב-7 בנובמבר 2012, נדחה יישומו של החוק בשל הבחירות לכנסת, ויישומו נקבע ל-1 באפריל 2013.

ב-19 בדצמבר 2012, דוחה וועדת הכלכלה את תחילת יישומו של החוק ל-1 ביולי 2013, בשל הרצון ללוות את תחילת תוקפו בהסברה נרחבת לציבור.

לייק אחד ואתם חברים בקהילה המוטורית הגדולה בישראל

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully