וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

שטח צבאי: האם זה הכלי הקרבי הבא של צה"ל?

3.10.2014 / 8:02

Combat Guard אינו הרכב המהיר ביותר שיצא מהסדנה של ע?דו כהן, אבל הוא הגדול והמסיבי ביותר; עם קצת אופטימיות, אולי יהפוך לרכב סער ממוגן של לוחמי צה"ל. לקראת יום הכיפורים יצאנו לפרדס חנה, כדי לטעום את העתיד

קומבאט גארד, עידו כהן. רמי גלבוע, מערכת וואלה! NEWS
קומבאט גארד/מערכת וואלה! NEWS, רמי גלבוע

ישבתי בקפסולה המשוריינת, מתערסל במושב ה-Combat Guard המגודל. התחושה הייתה מוזרה, סוג של ניתוק מהסביבה ומכלי הרכב; האוזניות עמעמו את הצלילים, מהמורות קטנות חלפו ללא תחושה, בורות גדולים טלטלו את אותנו ברכות, תנודות מעוגלות המזכירות יאכטה יבשתית גדולה. ענפי שיחים נדחקו הצידה בלי להשמיע צליל או תחושת חבטה; בקטעים מהירים דמתה הנסיעה לשיוט ברכבת אירופאית, מעין קפסולה הדוהרת אל תוך הלילה, מנותקת מכל מה שמתרחש מחוץ לקרונות המהודרים.

קומבאט גארד, עידו כהן. רמי גלבוע, מערכת וואלה! NEWS
צמיגי ה-54 אינץ' Run Flat נלחמים על אחיזה בשביל המתפתל/מערכת וואלה! NEWS, רמי גלבוע

תחושתי התחזקה למראהו של ע?דו כהן שנהג במפלץ המשוריין; אני רגיל לראות את עדו רכון על הגאי רכבי מרוץ, פעיל ודינמי, מגיב בחדווה לשיבושים ופניות. היום הוא ישב דומם ויציב, מרוכז לחלוטין בשביל העפר הדוהר כלפינו, נוהג ב-CG בעדינות לא אופיינית. לרגעים דימיתי אותנו יושבים בקטר של TGV הצרפתית, מכונה חשמלית רבת עצמה.

sheen-shitof

בדקו התאמה לטיפול

פיתוח ישראלי: פתרון מדעי לאקנה בגוף עם מעל 90% הצלחה

בשיתוף מעבדות רבקה זיידה

מהנגמ"ש שלי ב-1973, אל החבר'ה משג'אעיה

קומבאט גארד, עידו כהן. רמי גלבוע, מערכת וואלה! NEWS
קומבאט גארד, עידו כהן/מערכת וואלה! NEWS, רמי גלבוע

כאשר שאלתי את עידו מה ייעוד ה-Combat Guard, ענה לי בלהט: "הכלי הזה צריך לשמור על החיילים שלנו; אתה זוכר את הנגמ"ש משג'אעיה?" שאל בהתרסה. עם כלי כמו Combat Guard, שום דבר לא אמור לעצור את החיילים, הם לא צריכים לנסוע על ציר מוגדר, להיתקע ולהסתבך במארבים ומטעני צד. עם ה-CG יוכלו לנהוג 'דו?ך' בשטח, ללא תלות בשבילים ו'מעברים הכרחיים'.

אין לי מושג מה 'תורת הלחימה' שתיושם עם ה-Combat Guard, ועדו לא יכול היה לדעת לאן ייקחו אותי דבריו; גם אני לא חשבתי שמבחן הדרכים הקצרצר יוביל את זיכרונותיי ארבעים ואחת שנה לאחור, לפריצה לחאן-ארנבה שבסוריה. בזמנו פיקדתי על נגמ"ש 'זלדה' 113-M, בדיוק כמו זה של לוחמי גולני משג'אעיה; 41 שנים לאחר אותו יום כיפורים אני מוצא את עצמי נסחף במערבולת רגשות ומחשבות, זיכרונותיי מתכנסים לערב ה-13 לאוקטובר. מלחמת יום הכיפורים הסתיימה עבורי בפגיעת צלף סורי, ובפינוי לילי לבית החולים פורייה; עד היום אני מתקומם על כך שלא הזמינו לי מסוק, ושלחו אותי לבית החולים עם נ"נ קופצני.

רכב הסער הממוגן של מחר?

ביום כיפור קל להיסחף עשרות שנים לאחור אבל סיפורו של ה-Combat Guard החל לפני תשעה חודשים, בפגישת עבודה של עדו כהן עם אלוף (מיל') אודי אדם, יו"ר מועצת המנהלים של התעשייה הצבאית. 'צוק איתן' עוד היה אירוע וירטואלי בסימולציות הקרב של צה"ל, אבל אדם ידע בדיוק מה הוא רוצה. הוא ביקש לתכנן נגמ"ש סיור שיעניק ללוחמים ניידות, מהירות ועבירות, בשילוב עם הגנה בפני נשק קל, מקלעים, מטעני צד ומוקשים. את ההגנה מטילי נ"ט תעניק ל-combat guard מערכת ההגנה האקטיבית של התעשייה הצבאית, "חץ זוהר". יו"ר מועצת המנהלים ידע מה הוא מחפש ועדו אמר לו – אדם, יש לי את הרכב כבר מתוכנן, הכל ברור לי. תן לי אור ירוק ואני מעמיד אבטיפוס ראשון, לתערוכת Eurosatory הנערכת בפריס.

במחוזות אחרים היה התהליך לוקח כמה שנים אבל בפרדס חנה, העניינים מתקדמים מהר; תוך שישה חודשים הפליג ה-CG לפריס והוצג ב-Eurosatory, יריד הנשק החשוב ביותר באירופה. ה-CG משך תשומת לב אדירה, ונחשב לאחד המוצרים החמים בתערוכה. ועכשיו אני יושב מאחורי ההגה ומנסה לנווט שבעה טונות של פלדת שריון בשטחי הניסוי של עדו כהן, האיש והאגדה.

מכונת המלחמה

Combat Guard אינו הרכב הגדול ביותר בו נהגתי אבל הוא בוודאי הצירוף המדליק ביותר בין רכב שטח אדיר מידות, לבין מכלולים מעולם מרוצי המדבר. בהגדרתו הצבאית, זהו "רכב סער ממוגן", ובמושב הנהג הרגשתי קטן, מהוסס ומנוטרל מהסביבה; דוושת הגז הגיבה בעוצמה אך באיחור מודגש, ההגה ההידראולי היה מעורפל כמו הצהרותיו של ג'ון קרי... אתה צופה החוצה מבעד לחלון משוריין בעובי חמישה סנטימטרים ומחשב את מהלכיך קדימה, כי אינך רואה את השביל הנבלע מלמטה. צריך 'לצלם' את השביל, להחליט על מהירות וקו תנועה, ולתת לצמיגי ה'מיקי תומפסון' "54 לעשות את השאר. בולמי FOX 3.5" מאפשרים לסרנים לעלות ולרדת על פני הקרקע וה- Combat Guard מתקדם כאילו לא היה מתחתיו ולא כלום.

קומבאט גארד, עידו כהן. רמי גלבוע, מערכת וואלה! NEWS
המכלולים הטובים ביותר באמריקה, לקוחים מעולם הטרופי טראקס ומכוילים לאמינות מרבית. כאן, בפתיחת מתלה מרבית, למעלה ממטר מהלך/מערכת וואלה! NEWS, רמי גלבוע

חשוב היה לי לנהוג ב-combat guard, אבל יותר מעניין לראות את עדו נוהג בכלי המפלצתי. עדו ניגש בזהירות למכשולים, קירות סלע ופניות מהירות. הכלי עדיין בשלבי בדיקה וגימור, וחסרים בו מכלולים חשובים – הגה הבוכנות ההידראולי יוחלף בתיבת היגוי של משאית וולוו, הסרנים יוחלפו בפורטאליים של AxleTech, יחולו שינויים נוספים.

התגובות בתערוכת Eurosatory היו מצוינות, גופים רבים התעניינו בכלי המיוחד. Combat Guard אמור להציע חלופה זריזה וממוגנת לכלים כמו 'קרקל', 'זאב' או 'דוד' וגם לנגמ"שים בינלאומיים כמו Jackal-2 המשוטט באפגניסטאן, Dingo-2 הגרמני ועוד. רוב המכלולים האוטומוטיביים של Combat Guard מיוצרים בארה"ב, מה שעשוי להעניק יתרון כלכלי לייצור המתבסס על תקציבי הסיוע מארה"ב.

מלכת היופי של כוחות היבשה

רכב סער אינו אמור להתהדר במראה חיצוני אבל ל- Combat Guardיש סקס-אפיל רציני. עידו קיבל השראה מקדילאק CTS, אחת ממכוניות הכביש האהובות עליו ביותר. הקונספט הראשוני עבר בדיקת היתכנות ויישום מבצעי במחלקת ההנדסה של התעשייה הצבאית, בה נמצא הידע הנחוץ לבניית רכב משוריין. רמי השמשוני העלה בזמן שיא את התוכניות לתוכנת CAD, והפך את הקונספט לתוכניות ייצור.


Combat Guard מיוצר מפלדת שריון בעובי 1.5-1.0 סנטימטר, חלונות הזכוכית בעובי 5 עד 9 ס"מ. מכיוון שקשה להפחית את משקל קפסולת השריון, הושקע מאמץ גדול בצמצום המערכות המכאניות. לדוגמא, תוכננו שתי תיבות העברה המעניקות יחס זחילה איטי וחוסן מכאני אדיר, במשקל עצמי נמוך מאוד; תיבת ההעברה הייעודית שוקלת 65 קילוגרם בלבד במקום כמה מאות ק"ג, עבור מוצר מדף מקביל. בסך הכל הצליח עידו לגלח כ-800 קילוגרם ממשקל המכלולים האוטומוטיביים. עדו לא התקשה לתכנן ולייצר רכב שטח מהיר השוקל 7 טון, אבל מסובכת ומרתקת יותר הייתה בניית הקפסולה המשוריינת. בעזרת מומחי התעשייה הצבאית וספקים חיצוניים השתלטו בסדנה על עבודות החיתוך, ריתוכים אקזוטיים ושאר טכנולוגיות שמעולם לא הכיר.

את Combat Guard מניעה יחידת דיזל 'קוברה' V8 סטרוקר' בנפח 7.5 ליטר מבית GM. המנוע מספק 300 כ"ס צנועים יחסית, אבל הוא מייצר מומנט בשרני של 78 קג"מ. מערכת העברת הכוח תוכננה בדגש מוחלט על אמינות והישרדות. לכן מסתפק המנוע בהספק נמוך יחסית לפוטנציאל המרבי שלו, ותיבת 4-ההילוכים נלקחה מעולם הטרופי טראק; תיבת ה-GM 4L80-Eיכולה להתמודד עם 1000 כ"ס, כאן יש לה פחות משליש ההספק. המנוע חורג אל תוך תא הנוסעים, ובכלי כזה לא מתקינים בידוד אקוסטי; הרעש האדיר מחייב הרכבת אוזניות אקוסטיות, ומערכת קשר שתאפשר ללוחמים לתקשר זה עם זה ועם העולם החיצון.

צמיגי Run Flat בגודל 54 אינץ' מחזיקים את הכבודה; הם מאפשרים נסיעה גם לאחר פגיעה. בלחץ אוויר 25 PSI הם שורדים נסיעה במהירות 80 קמ"ש והודות לחישוקי 'בידלוק' כפולים, ניתן להוריד את לחץ האוויר ל-8 PSI. הרכב יוביל 6 עד 8 לוחמים, יחומש בכלי נשק המופעלים מרחוק, ויוכל לשמש גם כרכב פיקוד / פינוי. רוחבו של Combat Guard הוא 2.73 מטרים, אורכו 6.50, משקלו העצמי 6,800 קילוגרם. מרווח הגחון מתחת לסרנים 55 ס"מ, מתחת במרכז הרכב יש כ-70 סנטימטרים. שני מזגנים מצננים את תא הלחימה.

קומבאט גארד, עידו כהן. רמי גלבוע, מערכת וואלה! NEWS
קומבאט גארד, עידו כהן/מערכת וואלה! NEWS, רמי גלבוע

למקצוענים בלבד

אנו מגיעים לאתר המיועד להיות אגם מלאכותי; בחורף ישוטו כאן קרפיונים אבל כרגע, זה מגרש שעשועים מלהיב עם סלעים, סוללות עפר אדירות ומצבורי פודרה. עדו משלב 4X4 קצר/קצר, מניף את גלגלי הענק על הסוללות, וטוחן את דרכו קדימה, בסל"ד נמוך וביציבות של קטר. מתוך הקבינה אינך מרגיש הרבה אבל מבחוץ אפשר לראות את גלגלי הענק מפגינים מהלך מתלה של למעלה ממטר, צמיגי ה-54" מעניקים אחיזה אדירה, והגחון גולש על פני כל מכשול. עדו מעלה את החרטום על קירות אנכיים, בגובה שני מטרים; ה-combat guard לא מתרגש מהתמרון, ומפרכס את דרכו מעבר לקיר הסלע.

Combat Guard הוא רכב סער ממוגן, והוא מיועד להגיע ליחידות מיוחדות, לידיהם של נהגים מיומנים. משקל ורוחב הכלי מעניקים לו יציבות רבה, אבל אני משער שמשקל הקפסולה המשוריינת + ציוד לחימה שאינו מורכב כרגע, יחייבו זהירות בפניות מהירות ושפ"צים. אנשי התעשייה הצבאית מאמינים בעתידו של ה-Combat Guard, הנמצא בסדרת בדיקות וניסויים במקומות שונים על פני הגלובוס. עדו מקווה שבסופו של דבר יגיע גם לשורות צה"ל, במסגרת הסיוע האמריקני.

קטונתי מלהעריך את הפוטנציאל המסחרי של Combat Guard, אבל איני יכול שלא להתפעל מהתנופה העסקית, היצירתיות ויכולותיו הבלתי נגמרות של עדו כהן. האיש התחיל את חייו המקצועיים בשיפוץ סיקסים והיום הוא מוכר זיבארים בדרום אמריקה, פותח סדנה בקליפורניה ועכשיו, השלים פיתוח ה-combat guard. ושלא תחשבו לרגע שזה סוף דרכם המקצועית של עדו כהן ונעה, אשתו ויד ימינו; בצנרת עוד פרויקטים רבים ומלהיבים, מוסדיים-ביטחוניים, ספורטיביים... לא משעמם בפרדס חנה!

עוד פנאי ושטח בוואלה! רכב

  • עוד באותו נושא:
  • שטח
  • צה"ל

טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    1
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully