"יש לה גיר שפוגע בביצועים, תדמית אמינות נמוכה ותדמית שמירת ערך נמוכה". הציטוט הזה לא לקוח ממבחן דרכים של כתב רכב בעיתון יומי מכובד. הציטוט לקוח מתוך חוברת רשמית שהפיצה יפאנאוטו, יבואנית סובארו בישראל לעיתונאים וסוכני מכירות, לרגל השקת דגם B3 החדש.
פרק שלם בחוברת מוקדש למתחרים. "יש לה ביצועים חלשים ומנוע מיושן", כותב מבקר הרכב של יפאנאוטו על מכונית אחת. "תדמית האמינות שלה בעייתית", חורץ סופר יפאנאוטו דין על מכונית שנייה. ואילו שלישית מקבלת את המחמאה: "נוחות נסיעה לקויה, בולמים נוקשים".
יבואן סובארו מוריד את הכפפות. ובענף הרכב המקומי לא מקובל להוריד כפפות. נכון שפה ושם מתפרסמות מודעות עם טבלאות השוואתיות, אבל כאלה המכילות נתונים יבשים ותמימים. זה לא מקרה שוועדת האתיקה של איגוד יבואני הרכב - זו שאמורה לטפל בהשמצות הדדיות - לא התכנסה כבר לפחות ארבע שנים. היבואנים מתחרים זה בזה אבל חיים יחד בשלום.
יבואן סובארו בלחץ? המחליפה של אימפרזה, שקיבלה בישראל את השם B3, מיוצרת בתצורה של חמש דלתות הצ'בק בלבד. התצורה הזאת מקובלת מאוד באירופה, כך בנויות המכוניות המצליחות ביותר ביבשת - פולקסווגן גולף, אופל אסטרה וכן הלאה. אבל אצלנו, בארץ הליסינג, פועלת נוסחה אחרת: 1,600 סמ"ק עם ארבע דלתות סדאן. למרבה הצער, לא מתאימה סובארו יפאן את תוכניות הייצור שלה לדרישות של ניו-קופל, אלבר ואלדן.
וכך קרה שסובארו כבר לא מייצרת מנועי 1,600 אלא רק 1,500 - חסכוני ומזהם פחות. וכך קרה שאין יותר ארבע דלתות אלא רק חמש. והיבואן הישראלי נקרע. מצד אחד הוא רוצה לשדרג את התדמית של סובארו ולמכור יותר מכוניות ביותר כסף ללקוחות לייף סטייל פרטיים.
מצד שני, מי שלא משחק במגרש של הליסינג לא משחק. ואנשי הליסינג קונים לפי מה שאפשר למכור, ומה שאפשר למכור זה מכוניות בתצורה מרובעת והשמרנות ממשיכה לנצח ולהנציח את עצמה.
אז יבואן סובארו מקווה למכור ללקוחות פרטיים וגם לציי רכב. ובדרך הוא יורה לכל הכיוונים: למתחרים האירופים, סיטרואן C4, פיג'ו 307, רנו מגאן ופורד פוקוס, וגם ליפאנים - מאזדה 3, טויוטה קורולה, מיצובישי לאנסר. את ההתאמה בין הציטוטים מהחוברת לבין הדגמים תעשו בעצמכם.
דובר יפאנאוטו מסר בתגובה: לקראת השקת B3 בישראל החברה הכינה מצגת לשימוש פנימי במטרה ללמוד על יתרונות הדגם לעומת המתחרות בשוק.
ה-B3 עפ"י יפנאוטו
יואב קווה
14.8.2007 / 12:42