וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

פורמולה- 1 אוטומטית?!

29.4.2001 / 23:26

העידן החדש בגרנד-פרי: האם גם קוף יכול עכשיו לנהוג בפורמולה- 1 עם אמצעי העזר האלקטרונים, כמו שטוען ניקי לאודה? אודי עציון מסביר מה בעצם השתנה ואיך יושפעו המירוצים

רגע, לפורמולה- 1 יש עכשיו גיר אוטומטי, כמו במאזדה שלי?

כן ולא. כבר כמה שנים שמכוניות הפורמולה- 1 מצוידות בגיר חצי אוטומטי, בעל 7 הילוכים - לעומת 4 או 5 בגירים אוטומטים מקובלים. העברת ההילוכים מתבצעת מכפתורים על גלגל ההגה ולנהג יש רק שתי דוושות. החידוש הוא שעכשיו מותר להוסיף לעסק העברת הילוכים אוטומטית. מדובר בגיר שונה מבחינה טכנית מאשר בגיר אוטומטי שאנחנו מכירים, וגם הנהג שלו ישתמש בו אחרת. גיר אוטומטי מאפשר למנוע מהמנוע לגלוש לתחום סל"ד גבוה מדי ואסור, ויקל על הנהגים בעת בלימה - הם יוכלו להתרכז בהגה ובבלמים והמכונית תוריד הילוכים לבד. יהיה אפילו ניתן לתכנת באיזה הילוך היא תימצא ביציאה מהפנייה. אבל את רוב העברות ההילוכים צפוים הנהגים לבצע בעצמם. בכל מקרה, אף נהג לא עומד לשלב ל- D מהזינוק ולנסוע ככה עד הסיום.

בקרת אחיזה, גיר אוטומטי, בקרת זינוק - למה פורמולה- 1 צריכה את הדברים האלה?

היא לא, אבל כבר לא הייתה ברירה. מאז 1993 נאסר השימוש בבקרת אחיזה במירוצי הגרנד-פרי, בגלל היתרון הברור שהיא מעניקה בזינוק ובכל מקרה של סיחרור גלגלים. מאז נערכו בדיקות טכניות למכוניות כדי לוודא שלא נעשה שימוש במערכות לא חוקיות. אבל השימוש הכל-כך נרחב באלקטרוניקה במכוניות הפך את הבדיקה לבלתי אפשרית. מומחי הפדרציה המוטורית הבינלאומית , פי"א, היו צריכים לעבור על מאות אלפי שורות קוד בתוכנת מחשבי ניהול המנוע הגיר ולבדוק לאן מוביל כל חוט במכונית, כדי לחפש נוכחות של בקרת משיכה. העובדה שהמערכת עושה שימוש במערכות קיימות - הפך את המצוד לחסר ערך. בענף רווחו שמועות על קבוצות שהצליחו לעקוף את האיסור, ולבנות בקרת משיכה שתעבור את הבדיקות. הרבה מהן נקשרו בשמה של פרארי. רק במירוצים האחרונים, אירעו שני מקרים שהולידו גל חדש של דיבורים. במאלזיה, על מסלול מוצף ממנו עף בכל רגע נהג אחר לדשא, הפליאו צמד נהגי פרארי, שומאכר ובריצ'לו, והפגינו שליטה במכוניות וזמני הקפה טובים בכמה דרגות מאלה של האחרים. בסן-מרינו, לפני שבועיים, היה לראלף שומאכר זינוק כל-כך חזק ועדיף על כל שאר הנהגים, שכולם דיברו שלא מדובר רק בנהג מוכשר. התרת השימוש במערכות העזר האלקטרוניות נועדה לחסל את כל הדיבורים מהסוג הזה, שהחלו לאיים על היכולת לקיים מירוצים תחרותיים והוגנים.

בקרת אחיזה היא לא מערכת שנועדה לאפשר לכל נהג להרגיש כמו שומאכר?

כן. עכשיו שומאכר יכול להרגיש כמו כל נהג... אבל ברצינות, בקרת אחיזה, לצד מערכת בקרת הזינוק החדשה, קצת מוציאות את העוקץ מאחד הרגעים הדרמטיים ביותר בכל מירוץ - הזינוק. עד היום היו צריכים הנהגים להגיב בזריזות לרמזור, לצאת מהמקום בזינוק מדוד, הכי מהיר מצד אחד, אבל מבלי לסחרר גלגלים, וכך לאבד זמן יקר. אחר-כף הם היו צריכים להחליף הילוכים בעיתוי מדויק, ובמהירות של טיל באליסטי. השילוב בין שלושת המערכות האלקטרוניות החדשות הופך את את העבודה של הנהגים בזינוק להרבה יותר פשוטה - ומשעממת. בקרת האחיזה משמעותית מאוד בנהיגה על מסלול רטוב, ובמסלול איטי, כמו מסלול רחובות. גרנד-פרי מונקו, למשל, כבר לא יראה אותו דבר.


מה אומרים נהגי הגרנד-פרי?

כצפוי, הם לא מתלהבים. ניקי לאודה, אלוף העולם שלוש פעמים וכיום יועץ לקבוצת הפורמולה- 1 של יגואר, היה כרגיל הכי בוטה, כשאמר שעכשיו גם קוף יוכל לנהוג במכונית פורמולה- 1. שומאכר הנעלב השיב ש"קופים אולי יודעים לנהוג, אבל לא לנהוג מהר". חואן פאבלו מונטויה (וויליאמס): "זה בטח לוקח חלק מהעבודה של הנהג, אבל המירוץ עדיין תלוי ביכולת שלך ושל הקבוצה לעשות את העבודה הכי טובה". מייק גסקוין, המנהל הטכני של בנטון, מסביר שהמערכות האלקטרוניות לא ישנו לגמרי את התמונה. "המערכות האלה לא יקבעו לנהג באיזו מהירות הוא נכנס לסיבוב. אם הוא ילחץ את הדוושה לרצפה באמצע הפנייה הגלגלים לא יחליקו אבל המכונית עדיין תמשיך ישר במקום לפנות. אם נהג בולם מאוחר מדי הוא עדיין יעוף החוצה. המערכות גם לא יוכלו לתקן בעיות מכניות במכונית. אם אין מספיק אחיזה מאחור, למשל, בקרת האחיזה לא תפטור את הבעיה". עמיתו מפרארי, רוס בראון, נראה דווקא נושם לרווחה. "הלוואי שזה לא היה קורה", אומר בראון, "אבל העניין הזה ישב עלינו די חזק". ורון דניס, הבעלים של מקלארן ואחד האנשים המשפיעים ביותר בפורמולה1-, לא מתרגש. "אתה לא יכול לספור בכלל את כמות העזרים שיש לטייס 747", הוא אומר, "אבל אתה לא יכול לומר שהוא חסר כישורים. הנהג הטוב ביותר תמיד יהיה הטוב ביותר".

אז מה, לעבור לראות ראלי?

זה היה מומלץ כבר קודם, ומירוצי הפורמולה- 1 יאבדו ללא ספק משהו מהמתח שלהם, אבל מוקדם להספיד אותם. נהיגה עם הנעה אחורית ולמעלה מ- 800 כ"ס אף פעם לא תהיה כמו נהיגה בסימולטור, וכמה שמדובר בקלישאה, הנהגים עדיין יעשו את ההבדל. אפשר היה לראות את זה כבר בגרנד-פרי ספרד, במבצע של קולת'ארד, שמהמקום האחרון בהקפה השנייה, כלומר מקום 22, העפיל תוך כדי נהיגה גדולה, למקום חמישי בסיום. אלקטרוניקה שמלקטרוניקה, האדם שבטנק ינצח, גם במקרה הזה.

למעלה: גלגל ההגה של הוויליאמס ועליו לחצני הגיר האוטומטי. בתמונות הקטנות: הזינוק הפך קל יותר, עשן מהצמיגים יהיה נדיר יותר ופחות כוח מנוע יאבד בדרך לאספלט



טרם התפרסמו תגובות

הוסף תגובה חדשה

+
בשליחת תגובה אני מסכים/ה
    0
    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully