וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

בכל חצי דקה נהרג אדם בתאונת דרכים

ירון אדרי

24.8.2009 / 6:24

כך עולה מדו"ח שמפרסם איגוד הבריאות העולמי. המדינה המסוכנת ביותר היא ארתיראה והבטוחה ביותר איי מרשל. ישראל? יש הפתעות

כ-1.27 מיליון בני אדם נהרגים מידי שנה בתאונות דרכים ברחבי העולם, כך עולה מדו"ח מפורט שפירסם לאחרונה ארגון הבריאות העולמי. בנוסף להם, מעריך הארגון כי מספר הפצועים הוא בין 20 ל-50 מיליון איש. מכאן, שבכל שניה נפגע אדם בתאונה ואדם אחר נהרג בכל חצי דקה כשמחציתם נמנים על הולכי רגל, רוכבי אופניים ורוכבי כלים דו גלגליים ממונעים. אריתראה שבאפריקה היא המדינה בה מספר ההרוגים הממצוע הוא הגבוה ביותר – 48.4 בני אדם לכל 100 אלף תושבים. לעומתה, איי מרשל שבאוקיינוס הפסיפי היא הבטוחה ביותר שם עומד נתון זה על 1.7.

הדו"ח אותו מפרסם הארגון מאגד מידע מ-178 מדינות הכוללות 98 אחוזים מאוכלוסיית העולם. לא מפתיע לגלות כמובן, כי המדינות בהן אחוזי הקטל הם הגבוהים ביותר נמנות על אלו המוגדרות "מתפתחות" וכמו כן אלו בהן השכר לנפש נמוך יחסית. במדינות אלה נעות 48 אחוזים מכלל המכוניות בעולם אשר גורמות ל-90 אחוזים מההרוגים.

שש מתוך עשר המדינות בעלות אחוזי הקטל הגבוהים ביותר הן מאפריקה, בינהן אריתראה כאמור, מצרים (41.6 הרוגים ל-100 אלף איש), לוב (40.5), אנגולה וניגר (37.7) וגמביה (36.6). באיי קוק שבאוקינוס הפסיפי נרשמים 45 מקרים בממוצע אך יש לקחת בחשבון כי האוכלוסיה מונה רק כ-20 אלף איש. עוד בין עשר המדינות נמצאות אפגניסטן (39 הרוגים), עירק (38.1) ואיחוד האמיריות (37.1). איראן אגב, במקום ה-11 עם 35.8 הרוגים.

יש חוקים, אין תאונות

אחת הסיבות העיקריות לתאונות דרכים כרוכה בחוקי תנועה ואכיפתם, כך אומרים בארגון הבריאות העולמי. לדבריהם, ישנם חמישה גורמים עיקריים לתמותה בתאונות – אלכוהול, אי שימוש בחגרות בטיחות, אי שימוש בקסדה לרוכבי דו גלגלי, אי שימוש במושב מתאים לילדים וכן מהירות. מהדו"ח מתברר כי רק ב-15 אחוזים מהמדינות בעולם ישנם חוקים ואכיפה ממשית כנגד כל חמשת הגורמים ואלה כמובן אינן נמנות על המדינות שהוזכרו לעיל. אולם, נראה כי גם חשיבותה של האכיפה יורד עם השנים.

בשנת 2007 קבע האו"ם כי תאונות דרכים הן הגורם העיקרי למותם של בני אדם בגילאי 15 עד 19. בטווח הגילאים 10 עד 14 וכן 22 עד 24, היו תאונות הדרכים הגורם השני לתמותה. בגילאים צעירים יותר של 5 עד 9 שנים, היו התאונות הגורם השלישי. ארגון הבריאות העולמי מציג תמונה מעט עגומה יותר לפיה תאונות דרכים הן גורם התמותה העיקרי לטווח הגילאים 5 עד 44.

בארגון לא מרוצים כמובן מהמצב ובעיקר כשלדעתם המגמה רק תלך ותחמיר בעתיד. 2.2 אחוזים ממקרי המוות בעולם בשנת 2004 היו כתוצאה מתאונות דרכים ועד 2030, יהיה חלקם 3.6 אחוזים כלומר 2.4 מיליון הרוגים. מדובר על קפיצה מהמקום התשיעי לחמישי בין סיבות הרבות לתמותה.

ישראל במקום טוב מאוד

למדינות קטנות יש יתרון יחסי, כך מגלים כשמסתכלים על הרשימה עם הנתונים היותר חיוביים. איי מרשל השוכנים במרכז האוקיינוס הפסיפי, רושמים את מספר מקרי המוות הנמוך ביותר ל-100 אלף איש – רק 1.7 בני אדם בממוצע. יש לקחת בחשבון כמובן, כי בכל שטחם חיים רק כ-60 אלף איש. רפובליקת סאן מרינו השוכנת בתוך איטליה בה מונה האוכלוסיה כ-30 אלף איש, מדורגת שנייה עם 3.2 מקרי מוות בממוצע. מלטה בה חיים כחצי מיליון תושבים, מדורגת שלישית עם 3.4 הרוגים.

לאירופה כמובן נציגות גדולה בין המדינות הבטוחות יחסית וכך גם מרבית המדינות המערביות. אורוגוואי שבדרום אמריקה מדורגת רביעית (4.3 מקרי מוות בממוצע), סינגפור והולנד אחריה (4.8) ובשווייץ נהרגים מידי שנה 4.9 בני אדם לכל 100 אלף תושבים. יפן ונורווגיה מדורגות אחר כך עם חמישה הרוגים בממוצע.

לבטח תתפלאו לשמוע, אבל ישראל מדורגת במקום ה-12. למרות שמדובר במכת מדינה ברמה לאומית, השוואה לעולם מגלה כי אצלנו נהרגים 5.7 בני אדם לכל 100 אלף איש מידי שנה. מצבנו טוב יותר מגרמניה (6 הרוגים), צרפת (7.5) ואפילו ארה"ב (13.9). בריטניה שם נרשמת אכיפה מוגברת לפחות בכל הקשור למהירות, מקדימה אותנו במיקום אחד עם 5.4 הרוגים.

טעון שיפור

את הדו"ח מסיימים בארגון עם מספר המלצות שלדעתם יביאו להפחתה ניכרת במספר תאונות הדרכים בכל מדינות העולם, כשהאחריות העיקרית היא על הממשלות. אלה צריכות לקחת בחשבון את כל משתמשי הדרך וצרכיהם, בין אם מדובר על הולכי רגל או נהגים, כבר בעת תכנון התשתיות.

שיתוף פעולה יעיל בין כל הגורמים הרלוונטיים, החל ממערכת האכיפה וכלה במערכת הבריאות, גם הוא חשוב. בכדי שזה יתקיים, יש להקים מאגרי מידע מתאימים וכמו כן לאפשר את כל כוח האדם הדרוש ולא לקצץ בתקציבים. בעניין האכיפה, על הממשלות לקבוע חוקים ברורים והגיוניים בכל חמשת הגורמים שהוזכרו ולפעול לאכיפתם.

21 תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

  • ע

    עמי

    00:23 26.08.09

    או למספר הנפגעים. פשוט שום קשר לחלוטין, ואתה יכול לבחון את זה בכל דו"ח סטטיסטי.
  • א

    אריק

    07:24 25.08.09

  • א

    א

    23:32 24.08.09

    הסיכוי למות בתאונת דרכים בארה"ב גדול פי 2.5 מבישראל, במונחים ישראלים כ 1000 הרוגים בשנה.
  • ר

    רמי

    19:51 24.08.09

    אייך הגעת ל-600 איש, זה יוצא בדיוק - 399,, אייך אתה שואל?
    תעשה 5.7 כפול 70 ( 7,000,000 אנשים לכל 100,000 איש זה יוצא 70) = 399,,, אבל גם זה לא מצדיק כלום כי גם זה גרוע, ובזה לא רק המדינה אשמה גם אנחנו אשמים!!!
  • א

    א.ב

    16:57 24.08.09

  • ד

    דודי

    16:55 24.08.09

    Global status report on road safety: time for action. Geneva, World Health Organization, 2009
    
    אולי כבר שנתיים עובדים עליו אבל יצא עכשיו
  • י

    ישראלי

    16:45 24.08.09

    אם בעולם המצב נשאר דומה ב 2008, הרי שישראל טיפסה כמה מקומות!
  • ה

    הבוחן

    16:16 24.08.09

  • י

    יקיר

    15:58 24.08.09

    אתם יודעים כמה זה יוצא במספרים תכלס?
    כ-400 600 איש בשנה!!!!
    זה לא מצב זה טוב זה מצב גרוע!
  • ה

    הראל, גת רימון

    15:13 24.08.09

    עבור הכלל - נכון, "רק" 0.0057% מהאוכלוסיה נהרגים בתאונות דרכים. 
    אבל אם מסתכלים על זה קצת יותר לעומק מגלים ש:
    אם נניח שלכל אדם יש 10 אנשים קרובים (חברים ומשפחה) אז 0.0057% כפול 10 שווה - 0.06% אנשים שכולים שנוספים להרוגים. שזה אומר באוכלוסיה של 7 מיליון איש כ-4400 איש סובלים מנגע תאונות הדרכים בשנה.
    ואם כבר יורדים לרזולוציה הזאת, אז עבור אותם 4400 איש, הסטטיסטיקה של תאונות הדרכים היא 100%!!!
    ועוד לא ניתחנו את זה שזאת רק תוצאה בשנה! תחשבו מי יצטרף לסטטיסטיקה הזאת אחרי שנה ועוד שנה ועוד שנה ועוד... תאמינו לי שהסטטיסטיקה זוכרת רק שנה, אבל מי שנפגע לא שוכח אף פעם.
    אז אנ'לא יודע, לי ה"היסטריה" הזאת נראית בהחלט מוצדקת.
  • ס

    ספורטאז'

    14:56 24.08.09

    רק דבר אחד- הדו"ח לגבי תאונות לנפש הוא משנת 2007
  • א

    איזה שטות

    13:37 24.08.09

  • א

    א.ש

    12:07 24.08.09

    כל הבסיס לטרור נגד הנהגים, מבוסס ביסודו על השכנוע הטוטאלי עד כמה הנהג הישראלי גרוע, עד כמה מצבנו הכי רע בעולם, ועד כמה רק כנסות פי 1000 יותר יקרים, מצלמות ומכמונות מהירות כל מטר ועונשים מידיים אשר תורמים להעשרת הקופות כגון החרמת רכבים (צעדים אשר במבחן התוצאה לא הביאו לשום שיפור, אלא להיפך), זו הדרך היחיד, אנחנו הציבור כ"כ שטופי מוח, עד כדי כך שאנחנו לא מבינים שבטרור הזה, אנחנו המטרה, וגם האמצעי להעשרת הקופה.
    
    בישראל יש יחסית מעט תאונות דרכים למרות תשתיות גרועות ומוזנחות, למרות אי חשיבה, למרות תחבורה ציבורית נכה שלא קיימת למעשה, למרות משטרה שלא מתפקדת כמו שצריך, ולא מפנה את משאביה וכוחותיה למען קיום תחבורה יעילה ונכונה, תוך מחשבה. למרות שר תחבורה חדש בכל חצי שנה, שלא מרוצה מהתיק שקיבל, למרות שנהגים נאלצים להפנות יותר מחמישים אחוז מתשומת הלב בכדי למצוא את המלכודת הבאה של המשטרה, ומגיבים בפניקה ואנומליות מוחלטת כ"שהטרוריסטים" במדים נמאצים באיזור שלהם. למרות יחס מספר רכבים לק"מ הגבוה בעולם המערבי, מה שאומר צפיפות מירבית אשר מעלה את הסבירות לתאונות, למרות מחסור עצום בתחנות התרעננות נוחות בצידי הכבישים, למרות סימון כבישים לוקה בחסר, למרות שילוט מבולבל לא עקבי ולא ברור אשר משאיר נהגים חברי אונים בנקודות החלטה כשהתנועה מסביבם זורמת בצורה מסוכנת.
    
    אם למרות הכל אנחנו במיקום טוב, כנראה מגיע צל"ש לנהג הישראלי. לא? כנראה שלא סתם חברות השכרה בחו"ל מדרגות את הנהג הישראלי כנהגים טובים אשר בממוצע עושים פחות תאונות...
  • ר

    רמי

    12:06 24.08.09

  • י

    יקיר

    11:59 24.08.09

    משרד התחבורה פוסל אוטומטית רישיון נהיגה לנהגים שצברו יותר מ36 נק' בתקופה של 4 שנים . לי פסלו את הרישיון כי הגעתי לניקוד הגבוה בשל 5 פעמים שנתפסתי נוהג ללא חגורת בטיחות. לא התייחסו לזה שלא השתתפתי בתאונות דרכים ,לא נפגעתי ולא פגעתי באף אחד פעם !
    אם הטענה המרכזית היא שסיכנתי את עצמי בשל אי-חגורת בטיחות ,הרי שכרגע בתור הולך-רגל אני מסכן את עצמי יותר ,כי אני חשוף ומבלה הרבה יותר שעות כך על הכביש ,במקום בו הולכי רגל הרבה יותר פגיעים.
    פניתי עם הטענה הזו למשרד התחבורה... ציפצפו עליי שם עם חצוצרה גדולה!
  • ר

    רק בבית

    11:41 24.08.09

  • ד

    דוד

    11:24 24.08.09

    יש יהיה והיו הרוגים בתאונות דרכים, אין מה לעשות נגד זה.
    מה שכן יש באמת לעצור את כל פורעי החוק ואלה שנוסעים כמו מטורפים על כבישים. 
    נ.ב. רוב התאונות עם הרוגים מעורבים בהם ערבים (לא נעים, אבל נכון).
  • נ

    נינה

    10:59 24.08.09

  • י

    יוני

    10:46 24.08.09

  • א

    אני

    10:45 24.08.09

  • א

    א

    10:24 24.08.09

    זאת לא תחרות מי במקום הראשון
    ומי במקום האחרון
לוגו - פיקוד העורףפיקוד העורף

התרעות פיקוד העורף

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully