וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

מירי רגב קיבלה 20 מיליון שקל להגנת נהגי אוטובוס. ומה קרה?

עודכן לאחרונה: 9.7.2025 / 13:14

רק בשבוע האחרון הותקפו ארבעה נהגים, אבל דיון בכנסת חשף כי למרות שמשרד התחבורה קיבל מימון ליחידת אבטחה, המכרז להקמתה טרם פורסם והיא לא צפויה לפעול גם ב-2025

אירוע אלימות אחרי גמר הגביע: אוהדי בית"ר ירושלים מתעמתים עם נהג אוטובוס/מתוך הרשתות החברתיות, לפי סעיף 27א'

20 מיליון השקלים שהתגאתה מירי רגב שהשיגה עבור יחידת אבטחה לתחבורה הציבורית שוכבים בקופת המשרד ללא שימוש, בזמן שנהגי אוטובוס ופקחי כרטיסים ממשיכים להיות מותקפים על בסיס שבועי.

בדיון בוועדה לביטחון לאומי בכנסת גילה ניצב בדימוס דורון תורג'מן, הפרויקטור שמינתה שרת התחבורה להקמת היחידה, כי "המכרז להפעלת יחידת האבטחה מוכן, כרגע זה נמצא בין הייעוץ המשפטי של משרד התחבורה והמשרד לביטחון לאומי. ברגע שייסגר עניין הסמכויות של יחידת האבטחה המכרז יצא. אנחנו עדיין לא יודעים לומר מתי".

רבות מהתקיפות מתבצעות על רקע גזעני, שכן כ-50% מנהגי התחבורה הציבורית בארץ הם ערבים מוסלמים, כמו אוהדי בית"ר ירושלים שתקפו נהגים ערבים לאחר ההפסד בגמר גביע המדינה באצטדיון טדי לפני כחודש וחצי. האירוע זכה לגינוי חריף מנשיא המדינה, יצחק הרצוג, ומראש עיריית ירושלים, משה לאון, אבל התקבל בשתיקה רועמת של שרת התחבורה רגב והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר.

"נהגים רבים בתחבורה הציבורית חווים פעמים רבות אלימות פיזית ואלימות מילולית. בחלק מהמקרים האלימות בא לידי ביטוי גם בתופעה של וונדליזם כלפי הרכוש בתחבורה הציבורית. אנחנו רוצים לשמוע היום את משרדי הממשלה ואת הגורמים הרלוונטיים כדי להביא לפתרונות נכונים. נהגי התחבורה הציבורית הם עובדי ציבור ונעשה מה שצריך כדי להגן עלייהם. הנושא הזה הוא חשוב מאוד לסדר היום של אזרחי ישראל ואנחנו נקיים על כך בתקופה הקרובה דיון מעקב", אמר בדיון יו"ר הוועדה ח"כ צביקה פוגל (עוצמה יהודית), שבן גביר הוא יו"ר הסיעה שלו.

בוויאו: נוסע הכה נהג בפתח תקווה, קטטה התפתחה באוטובוס/מערכת וואלה!

תורג'מן הודה כי משרד התחבורה אפילו לא מכיר את כל התקיפות. "לצערי אין גורם אחד שמרכז את הנתונים. משרד התחבורה עמוד לעשות את זה, ואנחנו נמצאים בימים אלה בתהליך של האחדה בדיווח על אירועי אלימות".

לדבריו, תקיפת נהגים היא חמורה מאוד ואנחנו מטפלים בה, אבל צריך לזכור שיש גם מקרים של נהגים שתוקפים נוסעים או שמתנהגים בצורה לא נאותה. מנכ"ל המשרד לביטחון לאומי ומנכ"ל משרד התחבורה עובדים בצמוד כדי להעניק את הסמכויות לפקחים ולמאבטחים בתחבורה הציבורית. יש בעיה קשה של אמון ואנחנו מנסים להוביל למצב שתחושת הביטחון האישית של הנהגים ושל הנוסעים תעלה בעקבות הצעדים שלנו. התוכנית שלנו כבר מוכנה והיא מחכה לתיקוני חקיקה ופרסום מכרז בהתאם. בקרוב נתחיל בפיילוט במספר ערים מרכזיות בישראל".

ח"כ גלעד קריב (העבודה): "צריך לברר מדוע הצעדים המקצועיים שהוחלט עלייהם לא מיושמים בשטח. במקרים רבים, התופעה של האלימות כלפי הנהגים שורשה באלימות לאומנית או מגדרית. צריך להגיב בחריפות על כל גילוי אלימות כלפי נהגים בתחבורה הציבורית. המשטרה צריכה להגיב בחומרה על כל גילוי אלימות בתחבורה הציבורית".

ח"כ אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל): "מרבית התקיפות נגד נהגי אוטובוס הם כנגד נהגים ממוצא ערבי. יש אלמנטים גזעניים בתקיפות כלפי נהגים וצריך לטפל בזה בהתאם. מקרי האלימות לא מטופלים כמו שצריך. יש תופעה של צעירים שתוקפים נהגי אוטובוס ומתעדים את זה ברשתות החברתיות. מבקשים מהמשטרה לקבל נתונים מדויקים על תקיפות נהגים בשנים האחרונות".

תמר אוחנה מארגון כוח לעובדים, אמרה כי "רק בשבוע החולף אירעו ארבעה מקרי אלימות כלפי עובדי תחב"צ, כשרק שניים מהמקרים דווחו למשטרה. זוהי שגרת עבודה בלתי נסבלת. כמחצית מהמקרים לא מדווחים. אנחנו ממליצים לנהגים להתלונן, ובמקרים רבים תגובתם היא שאין טעם - לצערנו הם לא טועים. רק מקרים בודדים מגיעים לכדי כתב אישום. לא ייתכן שאין גורם לאומי מתכלל - המשטרה או משרד התחבורה- שמרכז את נתוני האלימות אנו קוראים למשרד התחבורה לקחת אחריות. נהג שחווה אלימות מתקשה לחזור לעבודתו ולבצע אותה כנדרש. בשנה האחרונה רק מהנהגים שאנחנו מייצגים התקבלו דיווחים על 30 מקרים של גילויי אלימות".

בכוח לשלם יותר?

עוברים עכשיו לוואלה מובייל ונהנים מ-4 מנויים ב100 שקלים

לכתבה המלאה

אורי מתוקי, מהסתדרות החדשה, איים כי אם המדינה לא תפעל בנושא תשבית ההסתדרות כמחאה קווי אוטובוס: "צריך לקדם את האפשרות של הגשת תביעה כנגד הפוגעים. להקים יחיד אבטחה שתדאג לביטחון הנוסעים והנהגים, ובנוסף לאפשר תא נסיעה אטום לכל נהג. אנחנו בהסתדרות לא יכולה להישאר אדישים לתופעה הבזויה של אלימות כלפי נהגי התחבורה הציבורית. אם לא תהיה ברירה אנחנו נלך למהלך של השבתת התחבורה הציבורית בישראל".

ששי שדה, משנה למנכ"ל ההסתדרות הלאומית, אמר כי "בסקר שערכנו, גילינו כי מרבית נהגי האוטובוסים חוו גילוי אלימות במהלך שנות עבודתם. נהגים רבים מביעים אי אמון במערכת ולכן לא מדווחים על מקרי התקיפה השונים".

דוד יוסף, ראש אגף הפיקוח במשרד התחבורה, ניסה להטיל את האחריות על המשטרה והודה כי המשרד אפילו לא עוקב אחרי כל האירועים. לדבריו, "סמכות האכיפה נתונה למשטרת ישראל. אנחנו במשרד פתחנו בתהליך של פיילוט להענקת עזרה הראשונה לנהגים שחווים תקיפות. התחלנו למפות את המקומות שיותר מועדים לפורענות מבחינת אירועי אלימות. אנחנו במשרד התחבורה, ניזונים מאירועי התקיפה שמדווחים על-ידי החברות שמפעילות את הקווים בשטח".

סנ"צ דן שני, ראש מדור פיקוח ובקרה בחטיבת התביעות של המשטרה: "תקיפת נהגים בתחבורה הציבורית מטופלת תחת ההגדרה של תקיפת עובדי ציבור. המשטרה מטפלת ב- 90% מהעבירות הפליליות בתחבורה הציבורית, הפרקליטות מטפלת ביתר המקרים. התובעים מונחים להתייחס לכל תקיפה בצורה החמורה ביותר".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully