וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

נוסעת שנשלחה בידי פקח לשבת מאחור באוטובוס תפוצה ב-22 אלף שקל

עודכן לאחרונה: 14.1.2026 / 14:56

שנתיים אחרי האירוע קנס בית המשפט את הפקח ב-6,000 שקל ואת חברת דן ב-40 אלף שקל: "התנהלות פסולה הפוגעת בכבוד האדם ומהווה הפרת חובת מתן שירות שוויוני בתחבורה הציבורית"

אישה באוטובוס. Jeff J Mitchell, GettyImages
גם בקווים המוגדרים כמהדרין אסור לחייב אישה שלא לשבת בחלקו הקדמי של האוטובוס/GettyImages, Jeff J Mitchell

תלונה נדירה של מערך הפיקוח במשרד התחבורה על הדרת נשים בתחבורה ציבורית הובילה השבוע לפסק דין חמור נגד חברת דן: החברה נקנסה ב-40 אלף שקל, פקח שלה נקנס ב-6,000 שקל והחברה תאלץ לפצות את הנוסעת ב-22 אלף שקל.

מדובר באירוע שהתרחש בינואר 2023 בקו אוטובוס 292, הפועל בין בני ברק לפתח תקווה. נוסעת כבת 76 שעלתה לאוטובוס התבקשה על ידי הפקח בקו לעבור לשבת בחלקו האחורי של האוטובוס, בטענה כי מדובר באוטובוס הפועל במתכונת "מהדרין", שבו יושבים הגברים מלפנים והנשים מאחור. לאחר שסירבה, נאמרו כלפיה אמירות פוגעניות ומפלות, תוך שיתוף הנהג באירוע. הנהג, שחלקו באירוע הוגדר מינורי, נקנס ב-2,500 שקל וישלם עוד 15 אלף שקל אם יורשע בעבירה דומה בשלוש השנים הקרובות.

בית המשפט השלום לתעבורה בתל אביב קבע כי "מדובר בהתנהלות פסולה הפוגעת בכבוד האדם ומהווה הפרה של חובת מתן שירות שוויוני בתחבורה הציבורית".

אוטובוס של חברת דן/גדעון צנטנר

הגשת כתב האישום על האירוע בידי מחלקת התביעות הארצית של משרד התחבורה היא אירוע נדיר, שכן בכל ריכוזי האוכלוסייה החרדית בארץ פועלים קווי מהדרין של חברות התחבורה הציבורית הגדולות, בתיאום ביניהן לקהילה ובהסכמה שבשתיקה מצד הרשות לתחבורה ציבורית במשרד התחבורה. לפי הנהלים אין איסור על ישיבת נשים בחלקו הקדמי של האוטובוס, ואם אשה מבקשת לעשות זאת אסור לנהג או לפקח להתערב, בניגוד למה שהתרחש באירוע הזה, ובשנים האחרונות נרשמת עלייה במספר התלונות של נשים נגד התופעה.

סיון שמואלוביץ', מנכ"לית ארגון נוסעי התחבורה הציבורית 15 דקות מסרה בתגובה כי: "פסק הדין הזה מהווה אבן דרך חשובה במאבק נגד הדרת נשים והפליה בתחבורה הציבורית. אנחנו מברכים את משרד התחבורה על התערבותו, אך גם מצפים שהתגובה תגיע ב-100% מהפעמים ולא רק במקרים מדגמיים, שכן לצערנו התופעה הפסולה הזו ממשיכה לקרות. למרות שרוב הנוסעים בתחבורה הציבורית הם למעשה נוסעות, אנחנו עדיין רואים תופעות רבות שאינן מותאמות לנשים ואף פוגעות בתחושת הביטחון שלהן, הן בנסיעה והן בהמתנה בתחנות, וגורמות לחלק מהן להימנע מהשימוש בה. משרד התחבורה וחברות התחבורה צריכות לפעול באופן שיטתי לצמצום הפער הזה והבטחת תחושת בטחון מלאה לנוסעות ולנוסעים".

מחברת דן נמסר כי "החברה מגנה באופן חד משמעי כל גילוי של הדרה או אפליה. המקרה המתואר חד פעמי וחריג ביותר, נעשה בניגוד גמור לנהלים ולמדיניות החברה, והנהג והפקח המעורבים בו אינם מועסקים עוד בחברה. האירוע עומד בניגוד גמור לתרבות השירות בדן, אשר מדורגת באופן עקבי במקומות הגבוהים ביותר בסקרי שביעות הרצון. כל נהגי ומבקרי החברה עוברים עשרות שעות הכשרה וימי עיון בשנה, בין היתר בתחומי השירותיות, לרבות הדרת נשים. דן תמשיך להפעיל את התחבורה הציבורית בהתאם לנהלים ולערכים אלו, תוך מתן שירות איכותי, מכבד ושוויוני לכלל הציבור".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully