וואלה
וואלה
וואלה
וואלה

וואלה האתר המוביל בישראל - עדכונים מסביב לשעון

כל האוטובוסים העירוניים באילת ובקריית שמונה יוחלפו לחשמליים

עודכן לאחרונה: 20.5.2026 / 7:55

אגד ומשרד התחבורה יעבירו עד סוף 2026 עוד שתי ערים לתחבורה ציבורית נטולת זיהום מהאגזוז. עד סוף השנה יהיו לאגד 900 אוטובוסים חשמליים בישראל, כולל 200 בין-עירוניים

האוטובוסים החשמליים בטעינת לילה/אגד

שלב נוסף בפרויקט הערים הירוקות: העברת התחבורה הציבורית מאוטובוסי דיזל מזהמים ורועשים לחשמליים. לאחר שהפרויקט יושם בכרמיאל ובדימונה לפני שנתיים-שלוש, השנה מגיעים אגד ומשרד התחבורה לשני הקצוות הגאוגרפיים של המדינה: אילת בדרום וקריית שמונה בצפון.

באילת פועלים כיום כ-40 אוטובוסים עירוניים - כולם יוחלפו בחשמליים עד סוף 2026. האוטובוסים כבר נרכשו ובדרכם ארצה. בשנה האחרונה הופעלו שני אוטובוסים חשמליים כפיילוט לבחינת עמידותם בתנאי החום הקיצוניים של העיר, שכן חום משפיע על יעילות הסוללות. תשתית הטעינה תוקם בעורף התפעולי של אגד באזור התעשייה, והמימון מגיע ממשרד התחבורה. משרד התחבורה שואף להרחיב את החשמול גם לקווים המובילים מאילת לשדה התעופה רמון. בקריית שמונה יופעלו כ-20 אוטובוסים חשמליים.

משרד התחבורה והמשרד להגנת הסביבה קבעו כבר לפני כמה שנים כי מ-2026 לא יירכשו עוד בארץ אוטובוסים עירוניים עם מנועי דיזל. בגלל מחסור בחניוני טעינה אישר המשרד בכמה מקרים לחברות לרכוש גם השנה עוד אוטובוסי דיזל, אבל אגד הפסיקה לרכוש עירוניים דיזל כבר לפני יותר משנתיים.

אוטובוסים חשמליים של אגד. אגד,
אוטובוסים חשמליים של אגד/אגד

עם זאת, המהפכה עדיין מוגבלת בעיקר לקווים העירוניים: למרות שיש בשוק כבר אוטובוסים חשמליים עם סוללת 500 קוט"ש - כמו של 8 קרוסאוברים חשמליים - הטווחים שלהם עדיין מוגבלים בנסיעה בין-עירונית, שמצד אחד מהירה יותר וצורכת יותר חשמל, ומצד שני רציפה יותר עם הרבה פחות שימוש בבלימה חוזרת (רגנרציה). לכן חשמליים בין-עירוניים מופעלים כרגע רק בקווים פרבריים עתירי עצירות, ויקח עוד כמה שנים עד שנראה אותם בקווים ארוכים. כשזה יקרה, ייתכן שאלה יהיו אוטובוסים עם סוללת מצב מוצק, או בכלל מבוססי תא דלק, שמייצר לעצמו חשמל ממימן.

חיפה הייתה העיר הראשונה שבה החלה אגד להפעיל צי גדול של אוטובוסים חשמליים לפני כחמש שנים, לאחר פיילוט ארוך. ההכנות הוכיחו את עצמן, ואגד שינתה את שיטת התפעול, כך שבחניון הלילה יש צוות מוגדל שמוודא את טעינת האוטובוסים לבוקר, בנוסף למערכות הבקרה הממוחשבות. הירידה בקיבולת הסוללה לאחר השימוש הממושך מתרחשת בינתיים בקצב המתוכנן, כך שהאוטובוסים ממשיכים לפעול כרגיל. ההפעלה השוטפת שלהם זולה יותר, בטח לאחר התייקרות הסולר לאוטובוסי הדיזל מאז סגירת מיצרי הורמוז, אבל בחברה ממתינים לבדוק אם לא יידרשו החלפות סוללות מעבר לסיום אחריות היצרן כדי לעשות את החשבון הכלכלי המלא.

"חשמול התחבורה הציבורית הוא אחד הפרויקטים האסטרטגיים החשובים ביותר שמתקיימים בישראל בשנים האחרונות, ואגד עומדת בראשו. בשיתוף הרשות לתחבורה ציבורית, נפעיל עד סוף השנה מעל ל-900 אוטובוסים חשמליים - וזה רק חלק מהתמונה: כקבוצה, כולל הפעילות באירופה, נגיע ליותר מ-1,500 אוטובוסים חשמליים", אומר ניר לנדאו, סמנכ"ל המינהל באגד. "הפסגה של המהלך הזה היא פרויקט 'ערים ירוקות'. כבר הפכנו את דימונה ואת כרמיאל לערים שכל התחבורה העירונית בתוכן היא חשמלית בלבד, ועכשיו אנחנו ממשיכים: נדרים לאילת, נצפין לקריית שמונה. זו מהפכה של ממש. האוטובוסים החשמליים נעימים, שקטים ונקיים, וזה מה שתושבי הערים האלה יחוו מסוף השנה הזו".

טרם התפרסמו תגובות

top-form-right-icon

בשליחת התגובה אני מסכים לתנאי השימוש

    walla_ssr_page_has_been_loaded_successfully