האם גם ראש העיר שלכם דואג לאוטובוסים בשבת? בזמן ששרת התחבורה מירי רגב ממשיכה להיכנע לדרישת המפלגות החרדיות ומצמצמם את מספר קווי התחבורה הציבורית המצומצמים ממילא שפועלים בשבת, השירות האלטרנטיבי שמפעילות הרשויות המקומיות משגשג וממחיש את הביקושים לחתב"צ בסופי שבוע.
מנתונים שפרסמה היום עיריית תל אביב, שמובילה את שירות נעים בסופ"ש, עולה כי הוא מתקרב לקצב של שני מיליון נוסעים בשבת.
השירות החל לפעול לראשונה בסוף 2019 עם ארבע רשויות מקומיות בלבד, ומאז הוא צומח בהתמדה, כאשר הוא כולל כיום 13 רשויות: גבעתיים, הוד השרון, הרצליה, יהוד-מונוסון, כפר סבא, מבשרת ציון, מודיעין-מכבים-רעות, קריית אונו, נס ציונה, רמת השרון, רעננה, שוהם ותל אביב שמממנת 50% מתקציבו. הרשויות המקומיות ממנות בעצמן את הנסיעות, משום שמשרד התחבורה אוסר עליהם לגבות כסף מהנוסעים, מה שיכול היה לממן תוספת קווים ותדירויות.
אם ב-2021 נרשמו 25,100 נסיעות בנעים בסופ"ש, ב-2025 כבר עמד המספר לפי נתוני העירייה על 44,209 ו-1,817,000 נוסעים, עלייה של אחוז אחד לעומת 2024. השיא היה באוקטובר עם 219,586 משתמשים, בחודש החגים שבו מי שלא מחזיקים רכב פרטי או אינם נוהגים מקופחים בהרבה עקב אי הפעלת התחבורה הציבורית בגם בערבי החג של ראש השנה ושני ערבי החג בסוכות, מה שמגדיל מאוד את מספר ימי ההשבתה של התחבורה הציבורית הממשלתית.
הקווים הכי עמוסים
705 גבעתיים- תל אביב עם 264,123 משתמשים
709 רמת השרון- תל אביב עם 220,748 משתמשים
707 רמת השרון-תל אביב עם 204,392 משתמשים
710 תל אביב קריית אונו עם 189,350 משתמשים
708 תל אביב עם 181,684 משתמשים
תכניות ל-2026
השנה נערכים בשירות לגדול ב-13% ל-50,456 נסיעות, תוך גידול בכמות ובתדירות הנסיעות: העלאת תדירות ל-3 נסיעות בשעה בקווי גבעתיים-ת"א, תוספת תגבורי קיץ לקווי רמת השרון, קריית אונו ות"א, הגדלת השירות בקו למודיעין ב-50% והפעלת הקו העונתי של השרון (729) והרחבתו עד לכפר סבא.
ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, מסר כי "הנתונים מוכיחים שהציבור צמא לפתרונות תחבורה חכמים, נגישים ושוויוניים. אנחנו רואים עלייה מתמשכת במספר הנוסעות והנוסעים, בהיקף הנסיעות ובמספר הקווים. אלו נתונים שמדברים בעד עצמם וממחישים שמדובר בצורך אמיתי ולא בגחמה. אני מודה לכל אחת ואחד מהשותפים לפרויקט הזה, שבעיניי הוא לא רק תקדימי, אלא גם כזה שבסופו של דבר יפרוץ את גבולות אי-ההסכמה הלאומית סביב היעדר תחבורה ציבורית בשבת, ויסלול דרך למציאות צודקת ונגישה יותר לכל אזרח ואזרחית".
סגנית ראש עיריית ת"א ומחזיקת תיק התחבורה, מיטל להבי, אמרה לוואלה כי "יש ביקוש מערים נוספות להצטרף לשירות ואני מקווה שזה יקרה כבר השנה. יש ישובים קטנים וגם ערים גדולות שרוצות להצטרף ומבינות את חשיבות הזה השירות לתושבים, אבל יש להן מצוקה תקציבית ומתקשות לממן את ההצטרפות. יש לנו דיאלוג על זה. מי יודע אולי בשנה הבאה יתחלף השלטון המרכזי ונקבל אישור לגבות כסף על השירות, מה שיאפשר לנו להכניס ערים שיש להן בעיה כלכלית. השירות הזה לא מכוון נגד האוכלוסייה המסורתית, יש שומרי שבת רבים שלא יסעו בו, אבל מבינים את הצורך של השכנים שלהם לעשות את זה. יש מקומות שמסלול הקווים הותאם כדי שלא יעבור בתוך ריכוזים חרדיים. אנחנו בודקים גם הוספת קווים חדשים, כמו לנתב"ג, בקו שישרת גם את השכונות הדרומיות של תל אביב ואת פארק אריאל שרון".
הלקח ממוניות השירות
נעים בסופ"ש הפך בשנים האחרונות לחשוב עוד יותר בעקבות קריסת רוב חברות מוניות השירות בעקבות הרפורמה של משרד התחבורה מ-2019. בניגוד לקווי התחבורה הציבורית באוטובוסים, למוניות השירות יש אישור מהמדינה לפעול בשבת ולגבות על כך תשלום, אבל הן קורסות כלכלית. כפי שנחשף בוואלה, לפני כשבועיים הפסיק לפעול השירות ברמלה.
להבי: "יש ראשי ערים שאמרו לנו 'מוניות השירות הן הפתרון שלנו לתחבורה ציבורית בשבת'. אבל לאט לאט אנחנו מבינים שמוניות השירות במסגרת הרפורמה - רק נכחדות. לכן מי שבנה על לתת מענה לציבור באמצעות מוניות שירות, מחשב מסלול מחדש. גם אני הייתי שם וחושבת שזה היה הכי נכון - אבל המציאות מוכיחה שמוניות שירות לא שורדות את הרפורמה ומשרד התחבורה גם לא עושה עבודה טובה בלעזור להם לשרוד".
