במשך 15 שנה, סדר היום של איה גולדברג היה מורכב מגומיות התנגדות, מיטות פילאטיס ואימוני סטודיו. אבל ה-7 באוקטובר שינה הכל. המציאות הישראלית החדשה גרמה לה לחשב מסלול מחדש ולחפש משמעות אחרת, כזו שנמדדת בטונות של פלדה ובאחריות על חייהם של אלפי נוסעים.
"בעקבות המלחמה הרגשתי צורך לעשות משהו משמעותי יותר", מספרת גולדברג (45) בראיון ל"וואלה". התחנה הראשונה בשינוי הקריירה הקיצוני שלה ממאמנת כושר הייתה דווקא בשדות. "היה חוסר אדיר בידיים עובדות בחקלאות. התחלתי לעבוד בעוטף על הכלים הכבדים ביותר, טרקטורים ענקיים. פשוט התאהבתי במכונות האלה. אמרתי לעצמי - אני לא יכולה לעשות מילואים בעזה, אז זו התרומה שלי".
האהבה לכלים כבדים הובילה אותה לאתגר הבא: קורס נהגי הקטר של רכבת ישראל. מדובר במסלול הכשרה מפרך שנמשך כשנה, וכולל לימודים טכניים עמוקים, מערכות שליטה ובקרה והתנסויות מעשיות בשטח. איה נמצאת כעת בעיצומו של הקורס, חניכה יחידה בין 11 גברים.
"זה כלי עוצמתי עם אחריות אדירה", אומרת איה. "אנשים חושבים שזה יותר קל מלנהוג בכביש מול הנהג הישראלי, אבל זה לא כזה פשוט כמו להיכנס וללחוץ על 'סטארט'. יש המון גורמים שחייבים להיות עירניים אליהם בכל שנייה. אתה מסיע בני אדם, האחריות היא עליך".
למרות שמדובר בסביבה שנחשבת גברית מאוד, איה מעידה על קבלה מלאה: "קיבלו אותי בצורה יפה מאוד. אני לא מרגישה שונה בגלל שאני אישה. הרכבת היא מקום שמאפשר להתפתח בלי קשר למגדר, רק לפי המקצועיות שלך".
גם השכר שווה לנהגים ולנהגות. השכר הממוצע במהלך הקורס עומד על 9,700 שקלים, ואחרי ארבע שנות ותק הוא עולה ל-25 אלף שקל. לאחר 10 שנות וותק השכר הממוצע של מי שעשויים להוביל רכבת עם 2,000 נוסעים, כבר עומד על 27 אלף שקל.
המספרים עדיין מראים על פער משמעותי: מתוך מאות נהגי קטר ברכבת ישראל, רק כ-10 הן נשים.
ברכבת מנסים לשנות את הנתון הזה באופן אקטיבי. קורסים ייעודיים לנשים כבר נפתחו ונוספים מתוכננים בעתיד.
עבור איה, מעבר לעבודה עצמה, מדובר בשליחות חברתית. "מספיק שילדה אחת תראה אותי נוהגת בטרקטור או יוצאת מקבינה של רכבת, והיא כבר תדע שהכל אפשרי עבורה. אין גבולות של מגדר. זה מה שחשוב לי להעביר גם לבת שלי בת ה-15".
אל מול השאלות על השילוב בין עבודה במשמרות לגידול שני ילדים, איה נשארת אופטימית. "אני לא דואגת. יש לי בן זוג תומך שמגבה אותי בבחירות שלי. ברכבת יש אנשים שמנהלים בית וחיי משפחה מלאים, ואני לא רואה בזה מכשול".
בימים אלו היא משלימה את לימודי הנהיגה על קטרי הדיזל ובקרוב תעבור להכשרה על הקטרים החשמליים החדשים. אם הכל יילך כמתוכנן, באזור חודש מאי הקרוב איה כבר תהיה נהגת מבצעית מן המניין, ותוביל את רכבות הנוסעים מקצה לקצה של המדינה.
