עם פתיחת שנת הלימודים האקדמית, הסטודנטים צריכים לבחור לא רק מקום מגורים, אלא גם דרכי התניידות.
התחבורה הציבורית למוסדות האקדמיים טובה מבעבר, עם רכבות קלות לאוניברסיטה העברית בגבעת רם (החל מהשנה) ולמכללה האקדמית בתל אביב, וקווים שאמורים להיחנך גם לקמפוס הר הצופים של העברית (ב-2027) ולאוניברסיטת תל אביב (2030). לטכניון ולאוניברסיטת חיפה יש את הרכבלית שמחברת אותם לתחנת הרכבת ולמרכזית המפרץ.
לרשות הסטודנטים עומדים גם אופניים וקורקינטים חשמליים שמאפשרים התניידות עירונית זולה ועוקפת פקקים, בכלים מושכרים או בבעלות פרטית.
הבעיה הגדולה נוצרת בסופי שבוע כשהתחבורה הציבורית מושבתת מלבד בחיפה וב-14 ערי המרכז שמפעילות את פרויקט נעים בסופ"ש, או למי שצריך להגיע למקומות שהתחבורה הציבורית מכסה פחות, בעיקר מקומות עבודה או מגורים מרוחקים. אז נוצרת בכל זאת דרישה לרכב, בדרך כלל בתקציב מוגבל. נתוני אתר יד2 על חיפושי רכב בתקציב של עד 30 אלף שקל מציירים תמונה ברורה. הנה שש תובנות:
1. אמינות מנצחת. טויוטה קורולה מובילה עם כ-6.2% מהפניות, אחריה מאזדה 3 (4.7%) והונדה סיוויק (3.7%). כשמוסך באמצע מבחנים הוא סיוט, הסטודנט בוחר במשפחתיות היפניות הוותיקות, כפי שעושים גם רוכשי רכב רבים אחרים.
2. אין דגם דומיננטי. גם הדגם המוביל מקבל רק כ-6% מההתעניינות, ולכן יש מקום להשוות כמה דגמים לפני שמחליטים.
3. החנייה קובעת. בסגמנט הקטנות מובילות קיה פיקנטו, יונדאי i20 ו-i10, מאזדה 2 וסיאט איביזה, אלה שקל להשתחל איתן לחניון הצפוף של הקמפוס. הם דגמים נפוצים, ולכן האחזקה שלהם זולה יותר.
4. לכל עיר אופי משלה. בתל אביב המחיר החציוני של רכב משומש עומד על כ-79.5 אלף שקל, ויש ביקוש לקטנות. בחיפה מעדיפים דגמים אמינים, ובבאר שבע בולטים רכבים חסכוניים לנסיעות ארוכות. בירושלים גיל הרכב החציוני הוא הגבוה ביותר, 10 שנים.
5. היברידיות עדיין יקרות. היברידיות תופסות כ-12% מההתעניינות, אבל המחיר החציוני שלהן (כ-97 אלף שקל) גבוה בכ-40% מזה של רכב בנזין (כ-69 אלף שקל).
6. הפערים בהעדפות רכב משומש בערים האוניברסיטאיות. הדירוג משקף רכבים עד 30 אלף שקל, בעוד המחירים החציוניים באותן ערים נעים בין 70 ל-80 אלף שקל. יש פערים בין הדגמים המבוקשים בארבע ערי האוניברסיטה הגדולות, אך הם לא בהכרח מבטאים ביקושים שונים לרכבי סטודנטים דווקא.
תל אביב (אוניברסיטת תל אביב / מכללות המרכז): המחיר החציוני של רכב משומש באזור עומד על כ-79.5 אלף שקל, גבוה מרוב הערים האחרות. לצד קטגוריית הפנאי-שטח הכללית, בולט ביקוש ער לרכבים קטנים ופשוטים לתמרון עירוני כמו מאזדה 2, קיה פיקנטו ומאזדה 3.
חיפה והסביבה (הטכניון ואוניברסיטת חיפה): המחיר החציוני של רכב משומש עומד על כ-70 אלף שקל, עם גיל רכב חציוני של 7 שנים. הסטודנטים והתושבים באזור ההררי מעדיפים דגמים אמינים כמו טויוטה קורולה, מאזדה 3, טויוטה יאריס והונדה סיוויק.
באר שבע והסביבה (אוניברסיטת בן-גוריון): המחיר החציוני של רכב משומש עומד על כ-75 אלף שקל. לצד הביקוש לרכבים משפחתיים ודגמי פנאי, בולטת נוכחות חזקה של דגמים חסכוניים ואמינים לנסיעות בין-עירוניות ארוכות, כגון טויוטה קורולה, סקודה אוקטביה ויונדאי איוניק ההיברידית.
ירושלים (האוניברסיטה העברית): המחיר החציוני של רכב משומש עומד על כ-70 אלף שקל, אך גיל הרכב החציוני הוא הגבוה ביותר מבין הערים הגדולות (10 שנים). הרכבים המבוקשים ביותר באזור כוללים את טויוטה קורולה, מאזדה 3, הונדה סיוויק וטויוטה פריוס.
