עד לפני חודש נחשבה הרכבת הקלה בירושלים לאחד מסיפורי ההצלחה של התחבורה הציבורית בישראל. אחרי התחלה לא קלה ב-2011 התייצב השירות ומספר הנוסעים היומי הגיע לכ-180 אלף איש מרוצים בדרך כלל, הרבה מעבר לתחזיות המוקדמות ומהמספרים שמציג הקו האדום בתל אביב.
הירושלמים ציפו בקוצר רוח לפתיחת הארכות הקו, דרומה לכיוון הדסה עין כרם וצפונה לנווה יעקב.
אבל מאז חודש השירות להפסקה בת שבוע לקראת הפעלת ההארכות, סובלים הירושלמים משירות רכבות מקרטע. תדירות הרכבות שעמדה על כ-6 דקות בשעות השיא עומדת כעת על 8 דקות, ומתקרבת ל-20 דקות בשעות השפל. בגלל שפחות רכבות נוסעות בקו, אלה שכן מלאות רוב הזמן, וסובלות מצפיפות חריפה בשעות השיא. בנוסף יש לא מעט הפסקות שירות. הבוקר למשל ב-9:50 נעצרה הרכבת ל-40 דקות. בחברת כפיר, המפעילה את הרכבת הקלה בבירה, הודיעו לנוסעים כי מדובר בתקלה במערכות הבקרה.
במשרד התחבורה, שהפעיל בימי השבתת הרכבת סדרה של קווי אוטובוס תחליפיים, מסרבים בינתיים להתערב במצב ולהחזירם. לטענתם יש קווי אוטובוס קבועים שיכולים לשמש כתחליף, זאת למרות שקווים מקבילים למסלול הרכבת בוטלו עוד ב-2011 כחלק מההסכם עם הזכיין הקודם, חברת סיטיפס, כדי לעודד נוסעים להשתמש באמצעי התחבורה החדש.
במשרד סירבו אפילו לומר האם ראש אגף הרכבות כאמל קייס, שאחראי גם על הרכבות הקלות, הטיל על שפיר סנקציות בגלל השירות הירוד, אך מציינים כי הדבר אפשרי. מנכ"ל המשרד משה בן זקן שהה עם חלק מזמן המשבר עם שרת התחבורה מירי רגב בסיור במרוקו, אך לא נודע על התערבות שלו או של השרה בנושא. רגב כן מצאה בשבוע האחרון זמן להודיע על פטור באגרת הרישוי למשוחררי השבי, והתגאתה בקורס ראשון לנהגות קטר. אבל למשבר שמעיק על מאות אלפי ירושלים ומבקרים בעיר היא טרם התפנתה.
"עכשיו כשאני מדברת איתך אני הולכת ברגל עם אמי מגבעת שאול לביתי בבית הכרם הסמוכה, בגלל שנמאס לנו לחכות לרכבת הקלה", סיפרה לוואלה הערב בת שבע, תושבת ירושלים. "השלט בתחנה בשוק הודיע שהרכבת הבאה תגיע רק בעוד 13 דקות. אז לקחנו אוטובוס, אבל אין ישיר אלינו לשכונה, רק לשכונה ליד. ביזבזנו ככה חצי שעה. כבר שבועיים שהרכבות דחוסות, התחנות צפופות ואנשים מטפסים אחד על השני כדי לעלות לרכבת ואחר כך כדי לרדת ממנה. כמו בהודו. ברכבות החדשות שנוספו עכשיו יש פחות מקומות ישיבה. כדי לפני שבועיים הייתה לנו רכבת טובה, עכשיו היא צפופה, והנסיעות מלאות בלימות חריפות שמפילות נוסעים".
השבועיים האחרונים סימנו את כניסתן לשירות של הרכבות החדשות מתוצאת CAF הספרדית, שהצטרפו לרכבות הוותיקות מתוצרת אלסטום הצרפתית. כפיר, שנמצאת בבעלות של שפיר ו-CAF טוענת כי המצב הוא תוצאה של כיולים במערכות וברכבות החדשות, אבל בתגובה שהעבירה אלינו יש לה גם אשם נוסף: הרמדאן, והעלייה במספר החפצים החשודים. בכפיר, כמו בחברות האוטובוסים, יש שיעור גבוה של נהגים מוסלמים, אבל מועד החג היה ידוע מראש והחברה הייתה אמורה להיערך לקראתו. אולם הרמדאן החל רק ב-27 לפברואר, 12 ימים לאחר חידוש השירות ברמה המדורדרת, ובכל מקרה לא יכול להיות תירוץ לתקופה שקדמה לו.
מי שעוד נעלם הוא צוות תכנית אב לתחבורה, הגוף ששייך למשרד התחבורה ולעיריית ירושלים, ואחראי על התחבורה הציבורית בעיר. ניסיון להפעיל רשות תחבורה מטרופולינית, שדרכה יכול גם ראש העיר משה ליאון להשפיע על התחבורה הציבורית לתושביו ובוחריו. מתכנית אב לא נמסרה תגובה לשאלות שהעביר וואלה.
ממשרד התחבורה נמסר: "המשרד עוקב באופן שוטף אחר פעילות הרכבת הקלה בירושלים ומבצע אכיפה מינהלית על ביצועי הרכבת, בהתאם לסיכומים עם הזכיין, כאשר במקרים של אי עמידה בדרישות החוזה או חריגה ממדדי השירות, ננקטים סנקציות כמתחייב. משרד התחבורה ותכנית אב לתחבורה פועלים כל העת מול זכיין הרכבת הקלה בירושלים, במטרה לתת שירות יעיל ומיטיבי לנוסעים. בדומה להפעלת רכבות חדשות ברחבי העולם, גם בירושלים פעילות הקו המשודרג מעלה אתגרים נקודתיים המשפיעים על יציבות הקו ותדירות הרכבות. בימים אלה, מערכות שונות ברכבת ובמסילה עוברות כיולים אחרונים, לצורך שיפור חווית הנסיעה ולאחר בחינה עולה כי קיימת ירידה בכמות השיבושים. יצוין, כי ברחבי העיר פועלים קווי שירות אוטובוסים סדירים הפועלים במקביל לרכבת בתדירות גבוהה לרווחת הנוסעים. עם זאת, יודגש כי נוסעים רבים עדיין מעדיפים לנסוע ברכבת הקלה".
מכפיר נמסר: "הבוקר חלה תקלה נקודתית שהובילה להפסקת השירות לזמן קצר. נזכיר כי עם החזרה לפעילות של הרכבת הקלה הוחלפו צי הרכבות וכלל המערכות הרכבתיות - תהליך שדורש באופן טבעי תקופת הסתגלות ותקלות לא צפויות. בנוסף, יצויין שבתקופה האחרונה השירות מושפע מגורמים נוספים, בהם עלייה משמעותית בהפרעות לשירות בשל חפצים חשודים, סוגיה אשר אינה בשליטת הזכיין, ומחסור בנהגים בעקבות הרמדאן, אשר מאפיין את כלל ענף התחבורה הציבורית בישראל. אנחנו עושים את המירב על מנת למנוע ככל הניתן פגיעה בשירות הרכבת, ומודים לציבור על הסבלנות בתקופה זו".