בתחילת החודש חייב חבר מושבעים בפלורידה את חברת טסלה לשלם פיצויים בסך של 243 מיליון דולר בגלל תאונה קטלנית. נהג טסלה, שהפעיל את ה"טייס האוטומטי" ברכב, שאמור למנוע תאונה, לא בלם את הרכב כאשר חצה צומת ברמזור אדום פרגע ברכב שלידו עמדו אישה שנהרגה ובן זוגה שנפצע באורח קשה.
טסלה חויבה בתשלום של 200 מיליון דולר בגלל שבקרת השיוט האדפטיבית שלה לא עמדה בדרישות ובהבטחה שלה, וב-42.6 מיליון דולר על חלקה באחריות לתאונה, כשליש מהסכום שדרשו התובעים באותו סעיף.
מה יקרה כאשר תתרחש תאונה כזאת בישראל? בארץ נוסעות כבר 28 אלף מכוניות טסלה עם 'טייס אוטומטי', ועוד מאות אלפים מיצרנים אחרים עם מערכות בטיחות אקטיבית ברמות שונות של נהיגה אוטונומית, שאחראיות על בלימה, הסטת הגה ועוד. התשובה, אולי המפתיעה, היא שבדרך כלל יצרנית הרכב, גם אם היא רשלנית, לא תשלם כלום.
בלעדי לוואלה רכב
עומר כילף, מנכ"ל אינוויז, מנתח את הטעויות שהובילו לתאונה של טסלה
על פי הדין בארץ בתביעות תאונות דרכים הנוסעים ונהג יכולים לתבוע אך ורק את חברת הביטוח של הרכב שבו נסעו או הרכב שפגע בהם, בהיותם מחוץ לרכב. כל הגורמים האחרים, כמו עירייה שהתרשלה באחזקת הכביש, או רופא שהתרשל בטיפול בנפגע מהתאונה לא ישלמו דבר. החוק הזה נועד במטרה למנוע משפט ארוך, בו כל נתבע יזרוק את האחריות על גורם אחר.
חריג לעניין זה קיים רק במקרה ולנהג אין ביטוח חובה תקף. אף שקיימת חובה חוקית לביטוח, הרי שבמקרים לא מועטים נהגים נוהגים בלי ביטוח תקף, בין אם מאחר שלא ביטחו מלכתחילה, בין אם איחרו או שכחו לחדש ואפילו מקרים בהם הם נוהגים ללא רישיון נהיגה בתוקף. במקרה כזה, אומנם הנוסעים והולכי הרגל יקבלו פיצוי מקרנית (הקרן הממשלתית), אך הנהג עצמו שלא מבוטח, לא יוכל לקבל פיצוי בגין נזקיו. יותר מזה, קרנית תתבע ממנו את הסכומים ששילמה לנפגעים האחרים.
מי שיתבע על פי דיני הנזיקין הרגילים את יצרנית הרכב ואת העירייה, יצטרך להוכיח שהם התרשלו וגרמו לתאונה. כמו כן, הוא יצטרך להתמודד עם טענות שגם לן יש אשמה כלשהי בתאונה.
אבל בצד הקשיים אלה, יש גם בשורה טובה: נהג שלא ביטח את עצמו, גם יוצא "מורווח". בעוד שמי שמבוטח ותובע על פי דיני תאונות דרכים, הפיצוי בגין אובדן ההשתכרות מוגבל לשילוש השכר הממוצע במשק, ומשולם לפי שכר נטו, הרי שהתובע הלא מבוטח אינו מוגבל בסכומים כלשהם, והפיצוי הוא גבוה יותר, כיוון שהוא תבע תביעת נזיקין רגילה.
ואכן, לאחרונה, בית המשפט המחוזי מרכז פסק לנהג אופנוע לא מבוטח סכום של כ-3 מיליון שקל הגבוה בצורה ניכרת ממה שאותו נפגע היה מקבל אם היה מבוטח. אז אם אכן מכונית כמו טסלה ודומותיה תהא מעורבת בתאונה בישראל, היא תקווה שהנהג הוא מבוטח. במקרה כזה היא רק תתמודד עם תביעת נזקי הרכוש אך תצא פטורה מפיצוי בגין נזקי הגוף, שזה למעשה הכסף הגדול באמת.
בנוסף, עלות תביעה כנגד יצרנית רכב תעמיד מול התובע עורכי דין יקרים וההליך יארך שנים. נפגעים צריכים את הפיצוי הכספי מהר ולכן אין להם זמן לנהל הליך ארוך. עם זאת, אני מאמין שהליכים כאלה צפויים בעתיד בשל הגדלת כמויות המרכיבים האוטונומיים במכוניות.
במקרה של ניצחון בתביעה, בישראל לא נהוגים סכומי העתק שנפסקים לעתים בארה"ב. בתיק שניהלתי לפני כמה שנים שהפגע היה תושב חוץ ולכן כל הוצאותיו התרחשו בבריטניה ולכן הוא גם לא היה זכאי לתשלומים מביטוח לאומי שאותם מפחיתים משווי התביעה, סוכם על פשרה בסך 17.5 מיליון שקל. זה היה סכום הפיצוי הגבוה ביותר דאז. ייתכן שהיו עוד תיקים שהסתיימו בתשלום בסך של כ-10 מיליון שקל, אבל אלה הם הסכומים בתביעות כאלה בישראל.
ד"ר אסף פוזנר הוא עו"ד, מומחה לדיני נזיקין ורשלנות רפואית