מירי רגב נכנסה ללשכת שרת התחבורה ב-2022 בהבטחה גדולה. כי כיהנה בעבר בתפקיד ומכירה את המשרד, יש לה גב פוליטי בזכות קרבתה לראש הממשלה נתניהו ולרעייתו שרה, ובמשרד התרבות שבו כיהנה ביצעה מהפכות רבות. אולם לאחר ארבע שנים התמונה עגומה: דוח חדש שבחן את עבודת משרד התחבורה מציב לה תמונה קשה במראה: הבטחות שלא קוימו, יעדים שלא הושגו ושינוי מגמה של ירידה בתאונות חזרה לעלייה, לצד התארכות הפקקים.
מדובר בפרויקט חדש של מיזם "שקוף", שמשיק את ה"מיניסטרמטר" - מדד חדש לבחינת תפקוד השרים. מדובר ביוזמה שנועדה להציב מראה מול עבודת שרי הממשלה, ולבחון אותה על בסיס נתונים, ולא על בסיס הצהרות. המדד מבוסס על נתונים רשמיים בלבד, הנאספים ממסמכים וממאגרי מידע של גופים ממשלתיים. המטרה: לשקף לציבור את תמונת המצב בשטח, זו שלעתים קרובות מיטשטשת מאחורי הצהרות פומביות ונרטיבים פוליטיים.
המדד כולל פרמטרים קבועים המאפשרים להעריך את ביצועי השרים בנקודת זמן נתונה, וכשניתן גם להשוותם לקודמיהם בתפקיד. כך ניתן לבחון האם משרד ממשלתי מתקדם לעבר יעדיו, מדשדש, או נסוג לאחור. הפרויקט מתמקד בשישה מוקדי כוח מרכזיים: משרד התחבורה, המשרד לביטחון הפנים, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, משרד החינוך והתחומים הנתונים לאחריות משרד ראש הממשלה. מדי חודש יתפרסם דוח מקיף על אחד מהשרים, המבוסס על חמישה מדדים מרכזיים הבוחנים את תפקודם בפועל (יעדים מקצועיים, עמידה בהבטחות, כיבוד הפרדת רשויות, שוויון ונגישות, שקיפות ונגישות מידע). הדוח על משרד התחבורה תחת רגב הוא הראשון.
יעדים מקצועיים: בשלושת הפרמטרים המרכזיים בהם הציבור בוחן לרוב כהונה של שר תחבורה רגב נחלה כישלון חרוץ. הרוגים בתאונות דרכים: בתקופת כהונתה הנוכחית של רגב זינק מספר ההרוגים בתאונות דרכים ל-459 הרוגים בשנה, עלייה של 31% מאז תחילת הקדנציה ושיא של 20 שנה. בשנת 2022, בה כיהנה השרה לשעבר מרב מיכאלי, עמד מספר ההרוגים על 351.העומס בכבישים: ב-2024 היו 4.2 מיליון כלי רכב בישראל - תוספת של 19% בתוך 6 שנים. כאמור, גם הנסועה - מספר הקילומטרים שנסעו הנהגים - מטפס מדי שנה. המשמעות: סלילת הכבישים החדשים לא עומדת בקצב התרבות כלי הרכב. התוצאה: נהגי ישראל מוצאים עצמם ביותר פקקי תנועה מבעבר, ומשרד התחבורה מתקשה לספק להם אלטרנטיבה בדמות תחבורה ציבורית יעילה.
עלויות תחבורה ציבורית: בדיקת עלות נסיעה עירונית באוטובוס מעלה כי בתקופת כהונת השרה מירי רגב עלה מחיר נסיעה לכיוון אחד ב-45%. בשנת 2022 בתקופת כהונת השרה מרב מיכאלי עמד מחירה של נסיעה עירונית על 5.5 ש"ח לכיוון אחד. יצוין כי רגב השיגה הנחות לחלק מהנוסעים, בעיקר תושבי יישובים ושכונות המצביעים לקואליציה במסגרת רפורמת "צדק חברתי", אך לרוב תושבי ראשון לציון, חולון ותל אביב, המחירים זינקו בחדות, כאשר במקביל עליית המחירים לא מימנה שיפור בשירות, באמצעות הוספת קווים ותדירויות. למעשה ההנחות ברפורמה מומנו מתקציב שקיבל משרד התחבורה מהאוצר לשיפור השירות, שנוצל לצרכים פוליטיים.
עמידה בהבטחות: המטרות להשגה שהציבה השרה בתחילת כהונתה: מבין 7 מטרות מרכזיות שהציבה השרה כמרכזיות להשגתן בכהונתה - ב-4 החשובות היא כשלה לחלוטין, באחת לא ברור אם מדובר בכישלון או הצלחה, ובשתיים היא עמדה בהבטחה.
ארבעת הכישלונות: רגב הציבה כמטרה את החלק הראשון בפרויקט "המסילה המזרחית" בין חדרה ללוד ואת פתיחתו תוך שנתיים. התוצאה? יתכן והחלק הראשון בפרויקט יפתח עוד ב-2026 אולם החלק השני שלו (בין כפר-סבא ללוד) לא יפתח לפני 2027. כלומר ההגעה ללוד לא תתאפשר לפני 2027 לכל המוקדם.
השרה רגב השיגה סכומים גדולים (13.7 מיליארד שקל) לטיפול בהרחבת ושיפור כבישים, בכללם כבישים אדומים, אולם 25% מהתקציבים יועדו לשטחי יהודה ושומרון בהם מתגוררים רק 5% מהאוכלוסיה הישראלית, תוך קיפוח תשתיות בדרום הארץ. למרות התקציבים שהושגו הזינוק המטאורי בכמות ההרוגים מצביעה על יעילות מועטה באופן בו נעשה בהם שימוש. הפקקים בישראל הוחמרו בתקופת כהונתה הארוכה של השרה לגב, על אף הבטחותיה לחולל מפנה בתחום. רגב הבטיחה לטפל במחסור בנהגים בתחבורה הציבורית אולם מדיניותה בתחום לא חוללה שינוי ועד עצם היום הזה קיים מחסור חמור בנהגים, מה שמשפיע על תדירויות הנסיעה, ביטול נסיעות ומשאיר בשירות נהגים בעיתיים שאין להם תחליף זמין.
ההבטחה שלא ברורה מידת ההצלחה בהשגתה: למרות שהשרה רגב הציבה את הקישוריות והסעת ההמונים כיעד מרכזי בכהונתה, עיקר הפעולות שבוצעו בקדנציה התמקדו במחירי הנסיעה ולא בשיפור התשתית או השירות. כתוצאה מכך, לא נרשמה פריצת דרך במדדי הקישוריות או בהתקדמות ופיתוח מערכות הסעת המונים - והיעד הושג באופן חלקי בלבד, אם בכלל. המטרות שהושגו: הבטחה שכנראה מומשה מבין הבטחות רגב זו השקעה בתשתיות בשטחי יהודה ושומרון. כאמור, על אף שמדובר בשטחים בהם גרים רק 5% מהישראלים רגב הפנתה 25% מתקציבי פיתוח הכבישים ליהודה ושומרון.
רפורמת "צדק תחבורתי" השיגה חלק מעדיה כפי שהוגדרו על ידי השרה - הרחבת ההנחות לתושבי הפריפריה, צעירים ופנסיונרים. אולם חובה לציין שמדובר במטרה צרה כשהשרה נמנעת מהצבת מטרה בדמות הגדלת כמות המשתמשים בתחבורה ציבורית בכלל ובפריפריה בפרט. רגב השיגה את מטרתה הצרה באמצעות ייקור משמעותי של מחירי הנסיעה בתחבורה ציבורית לאוכלוסיות אחרות.
כיבוד הפרדת הרשויות: כהונת רגב מתאפיינת בזלזול בוטה במוסדות הכנסת ובפגיעה קשה ביכולת הכנסת לפקח על פעילות משרד התחבורה. מבדיקה שערכו אנשי "שקוף" עולה ממצא קיצוני לפיו השרה מירי רגב לא הגיעה ולו פעם אחת בשלוש וחצי שנים לדווח לוועדת הכלכלה על פעילות משרדה ולענות לשאלות חברי הוועדה. טכנית השרה הייתה אמורה להתייצב שבע פעמים (אחת לכנס) או לפחות מינימום של שלוש פעמים (אחת לשנה). הבדיקה מעלה ששלוש פעמים נקבעו מועדי הגעה של השרה רגב לוועדה, ובכולם היא ביטלה לבסוף את השתתפותה.
לעומתה, השרה מרב מיכאלי שכיהנה שנה בתפקידה הגיעה פעם אחת לוועדת הכלכלה לדווח על פעילות משרדה, כפי שנוהגים רוב השרים. בנוסף מיכאלי הגיעה לעוד שלוש ישיבות ועדות שונות, פעם אחת לישיבה הנוגעת למאבק בתאונות הדרכים, ופעמיים לישיבות הנוגעות לקידום חקיקה. בדיקתנו מעלה כי במהלך כהונת הכנסת ה-25 התבקש משרד התחבורה לספק 33 דו"חות שונים לוועדות הכנסת. רק ארבעה דו"חות (12%) כאלה הוגשו לוועדות, ואילו 29 דו"חות (88%) לא הוגשו לוועדות שדרשו אותן.
תגובת רגב
יצוין כי במסגרת הזלזול העבירה לשכת השרה תגובה לא עניינית שמאשימה כל ביקורת ב"פוליטית" ו"שקרים", בלי ניסיון להתמודד עם הממצאים. למרות זאת בחרנו להביא את התגובה המלאה, עם התייחסות דברים במודגש.
דובר השרה דודו סאסי מסר כי "הנתונים שמוצגים על ידך הם עיוות מוחלט של המציאות וניסיון לייצר שקר כנראה בעקבות נרטיב פוליטי במקום להציג עובדות. מאז חזרת השרה מירי רגב למשרד התחבורה הושקעו מיליארדי שקלים בפרויקטי תשתית, רכבות, מחלפים, כבישים ותחבורה ציבורית בכל רחבי הארץ, מהצפון ועד הדרום, כולל בפריפריה שהוזנחה במשך שנים.
"בתחום הבטיחות בדרכים, השרה רגב הובילה הקמת ועדת שרים ייעודית למאבק בקטל בכבישים, משקיעה מיליארדים בתשתיות מצילות חיים, העבירה תקציב היסטורי של 410 מיליון שקלים בשנה לקידום אכיפה ותוכניות לאומיות לטיפול בתאונות הדרכים. לא נכון: ועדת השרים התכנסה פעמיים בלבד במאי ובאוקטובר 2025, לאחר שמספר ישיבות נקבעו ונדחו שוב ושוב. התקציב שאושר הוא לשנתיים, 2025 ו-2026 לא לשנה ואינו היסטורי כי הוא נמוך מתקציב הרלב"ד כאשר הוקדמה בזמן ממשלת אולמרט ועמד על 500 מיליון שקל, השווים 600 מיליון שקל כיום.
הניסיון להציג את סוגיית תאונות הדרכים בצורה שטחית ומגמתית, תוך התעלמות מהעובדה כי 80% מתאונות הדרכים הן תוצאה של הגורם האנושי, יחד גידול חד במספר כלי הרכב, הנסועה ועוד, הוא פשוט הנדסת תודעה זולה. לא מדויק: מי שאחראי להכשרת הגורם האנושי הוא משרד התחבורה. המשרד מעכב כבר שנתיים רפורמה חיונית בלימודי רכיבה על קטנועים ואופנועים, קיצץ דרמטית את התמיכה בלימודי בטיחות בדרכים בתיכונים, ומאז רפורמת הטסטים שיזם עלה שיעור המעורבות של נהגים חדשים בתאונות.
"בנושא התחבורה הציבורית, כ-83% מהמשתמשים בתחבורה ציבורית זכאים להטבות הוזלה גדולות ברפורמת המחירים "צדק תחבורתי", הציבור מצביע ברגליים ובשנה החולפת נקבע שיא נסיעות בתחבורה הציבורית עם כמעט מיליארד נסיעות. כפי הידוע לך, תעריפי התחבורה הציבורית צמודים למדד ויחד עם זאת, השרה רגב בלמה מספר פעמים את העלאתם. השורה התחתונה: השימוש בתחבורה הציבורית בישראל נמוך משמעותית מאשר באירופה, בין השאר בגלל תדירות נמוכה וחוסר אמינות. הכסף שנגבה מייקור התעריפים מימן את הוזלת תעריפי הנסיעה במקום לשמש להוספת תדירויות, קווים ושיפור תנאי הנהגים כדי להגדיל את השירות לנוסעים.
"בתשתיות וכבישים, הציבור רואה את העבודות בשטח: קווי רכבת חדשים, כולל רכבת מקריית שמונה ועד אילת, הרחבת כבישים כולל 105 ק"מ בכביש הערבה, קידום המטרו, פתיחת רכבות קלות, הנתיבים המהירים, פרויקטים ביהודה ושומרון, בגליל ובנגב, והשקעות חסרות תקדים שלא נעשו כאן במשך עשרות שנים. לא מדויק: רכבות לאילת ולקריית שמונה הן סיסמה, טרם נמצא להן מימון ולא הוחל בסלילתן. הן לא יפעלו לפחות עד 2040. רגב עצמה עיכבה את המטרו עוד בקדנציה הקודמת כאשר סירבה לחתום על הפקעות קרקע לקו הסגול במרכז, ואחר כך מהאופוזיציה נלחמה והצליחה לעכב את חוק המטרו. רובם של 105 הקילומטרים שכבר הורחבו בכביש הערבה או שנמצאים עדיין בעבודה בוצעו לפני 2022, תחת השרים ישראל כץ, בצלאל סמוטריץ' ומרב מיכאלי.
השרה מירי רגב תמשיך לעבוד עבור כלל אזרחי ישראל ולא עבור כותרות מגמתיות". נקווה שגם עם שיפורים בפועל, ולא רק בהודעות דוברות.
