מחיר רכב מבחן (דגם בסיס): 290 אלף שקלים (243 אלף שקל)
מתחרים: טסלה מודל Y, קיה EV6
אהבנו: עיצוב פנים וחוץ, מרחב פנים ושימושיות, ביצועי מנוע
לא אהבנו: נוחות נסיעה עירונית, טווח, לא באמת ספורטיבי
ציון: 8/10
התכונה הבולטת בטווסקאן היא עיצובו המוחצן והייחודי, גרסה עוקצנית של אחיו השמרניים לבית פולקסווגן: פולקסווגן, ID.4 סקודה אניאק ואודי-Q4 איטרון. עיצוב הטווסקאן מרהיב עין אבל אנחנו רצינו להציץ דווקא במה שקורה מתחת לנוצות הטווס הספרדי; בהיותו רכב חשמלי שוקל הטווסקאן 2,335 קילוגרם, זה 50% יותר מקופרה פורמנטור, למשל. לגרסת המבחן VZ Adrenaline יש 340 כ"ס אבל השאלה היא, האם זה מספיק כדי לשמר את רוחו של המותג המפולפל? האם התנהגות הכביש ונוחות הנסיעה על אספלט ישראלי יצליחו לשמר את מאפייני המותג?
טווסקאן הוא הרכב החשמלי-מלא הראשון של קופרה בישראל, אחרי שהראשון, הבורן, לא שווק כאן בייבוא סדיר. הוא מגיע אלינו בתקופה בה צצים סימני שאלה על שוק המכוניות החשמליות. ההתלהבות הראשונית בעולם דעכה במקצת, תחזיות מכירות התכווצו, פסי ייצור ברחבי העולם נסגרים והתעשייה חוזרת להשקיע במנועי בנזין, חלקם הגדול היברידי. במחיר 290 אלף שקלים מתמודד טווסקאן VZ עם מתחרים חזקים כמו טסלה מודל Y, קיה EV6 וכמובן, אחיו לקונצרן פולקסווגן. מי שמעוניין בטווסקאן פחות יקר יוכל לבחור באחד מדגמי ההנעה האחורית בעלי הספק 285 כ"ס, Endurance ב-243 אלף שקלים או Immersive ב-258 אלף שקלים.
עיצוב: טווסקאן שייך למשבצת מוזרה שנולדה בשנים האחרונות, קרוסאובר-קופה-ספורטיבי. משבצת זו מנסה לשלב עיצוב מוגבה של קרוסאוברים מסורתיים, עם מרכב המבקש להיות נמוך וספורטיבי. במקרה של טווסקאן התוצאה העיצובית מוצלחת מאוד עם 'חרטום כריש' האהוב על מעצבי קופרה, הפעם עם כונסי אוויר גדולים ויחידות תאורה לד-מטריקס הכוללות את המשולשים האופייניים למותג. מכסה המנוע עתיר קימורים שריריים ובמרכזו לוגו קופרה גדול בצבע נחושת (מואר בלילה), כדי שאף אחד לא יחשוב שיש כאן איזה מותג סיני חדש שנולד שלשום בבוקר. פסי נחושת אופקיים מחזקים את האפקט הויזואלי, אהבתי. הדופן מגולפת בקימורים בוטים, ובארבעת הפינות מוצבים חישוקי 21-אינץ' עם צמיגים ספורטיביים. החישוקים צבועי הנחושת מופיעים רק בגרסת VZ הבכירה.
הגג משתפל לאחור והישבן מתהדר בפס תאורה נרחב וגם במרכזו לוגו קופרה המואר בלילה, זה לא המקום להצניע לכת. למרות המראה הספורטיבי שומר תא המטען על שימושיות מלאה, עם 540 ליטרים המספיקים לשימוש משפחתי (אבל בלי תא מטען קדמי). באופן אישי לא הייתי מרגיש נוח עם עיצוב מוחצן כזה, אבל אני לא הלקוח הטיפוסי לקופרה; אין ספק שהעיצוב חזק ומרשים, הוא משך אליו תשומת לב מרובה בזמן המבחן. בעולם של מותגים אנונימיים ושגרתיים, המרכב הספרדי המתריס הוא משב רוח רענן; "תראו אותי" הוא זועק בכל רמזור, "אני מלך!".
תא נוסעים: העיצוב הנועז מתחזק בתא הנוסעים עם קימורים החלטיים וטקסטורות מעניינות, על כולם משתלט אלמנט מרכזי - מעין שדרה המחברת את משענת המרפקים עם תחתית לוח המחוונים. השדרה מגומרת בטקסטורה המזכירה קשקשים של דג, אולי זה לווייתן המניף זנב מתוך המים? זהו אלמנט ייחודי מאוד, אבל הוא מצמצם את תחושת המרחב הפנימי ומקשה על הגישה לתאי איחסון ושקעי הטעינה שמתחתיו.
במרכז לוח המחוונים מתנוסס צג מולטימדיה 15-אינץ', בעל צבעוניות עשירה ותגובה מהירה (אם כי איכות המצלמות אינה מהטובות ביותר). בתחתית המסך מוצבים מתגים פיזיים המקלים על תפעול המזגן אם כי עדיין, נדרשת התעסקות במסך המגע. מאחורי ההגה נמצא לוח מחוונים קטן יחסית, 5.3 אינץ' בלבד, אבל הוא כולל שפע מידע. גלגל ההגה בקוטר ועובי נעים, קטום בחלקו התחתון.
מתגים עגולים מאפשרים בחירה במצבי הנהיגה, שאר המתגים על ההגה מאפשרים תפעול בלחיצת אגודל, או החלקת אצבע; לוקח קצת זמן להסתגל להפעלתם, אבל הם בסדר גמור. ריפודי ודיפוני הטווסקאן עשירים בצבעים ובטקסטורות, יפים לעין ונעימים למגע; הם אינם משדרים תחושת פרימיום, אבל מתאימים לתג המחיר. הטווסקאן מיוצר בסין, אבל איכות ההרכבה והייצור נראית ברמה גבוהה. עם רדת חשיכה מפתיעים אותך דיפוני הדלתות בנורות קטנות המזכירות כוכבים בשמיים; האם הושפע המעצב מהשיר Lucy in the sky with diamonds?
תנוחת הישיבה מלפנים מצוינת, עם כוונון חשמלי של מושבים בעיצוב ספורטיבי - תמיכתם אינה ממש הדוקה אבל הישיבה נוחה עבור השימוש הצפוי לטווסקאן, זוהי לא קופרה המבקשת להחליק על מסלול מרוצים. התצפית באלכסון קדימה מוגבלת על ידי מראות הצד הגדולות, וגם מאחור יש שטח ראייה מוגבל מאוד - הייתי מצפה למצוא כאן מראה מרכזית מבוססת וידאו.
הספסל האחורי מרווח מאוד, עם הרבה מרווח רגליים וראש, למרות הגג המשתפל לכיוון הירכתיים. הגג הפנורמי מכניס פנימה אור, לשמחתנו הוא מצוייד בוווילון נגלל. גרסת VZ מציעה את מירב הפינוקים המקובלים: טעינה אלחוטית ורגילה, מערכת צליל Sennheiser, תאורת אווירה מתוחכמת, פתיחה ללא-מפתח של הדלתות ותא המטען. יש שפע תאי איחסון, למרות שהגישה לחלקם מופרעת על ידי השדרה המרכזית.
מנוע וביצועים: כל הטווסקאנים חמושים בסוללה בקיבולת 77 קווט"ש. לדגמי הכניסה יש הנעה אחורית עם מנוע 285 כ"ס ו-54.5 קג"מ, המספק 6.8 שניות מאפס ל-100. לרכב המבחן VZ Adrenaline מתווסף מנוע קדמי המעלה את ההספק המשולב ל-340 כ"ס, ומוסיף למשוואה עוד 13.4 קג"מ משלו; החגיגה מסתכמת בנתון משופר של 5.5 שניות מאפס ל-100. עכשיו תראו, פעם, 5.5 שניות היו נתון מרגש השמור למכוניות מפיסגת הפירמידה הספורטיבית; היום זה כבר לא עושה רושם על אף אחד, בוודאי כאשר משקל המכוניות מתקרב ל-2.5 טון.
הטווסקאן אינו מספק את תחושת ה'בעיטה בגב' האופיינית לחלק מהחשמליות הנמכרות היום, אבל הוא בהחלט זריז ובשרני. הזינוק נחרץ, תאוצות הביניים מצוינות, עקיפות מתרחשות בלי היסוס אבל - אם אתה מבקש להרשים את שותפייך בתחושת זינוק משכרת, זה אולי לא הרכב בשבילך. אני מרגיש קצת קטנוני להעלות מחשבות כאלה אבל הן משקפות את הנתונים וגם, פער ממשי מהציפיות אותן מעוררים עיצוב הטווסקאן, ומורשת קופרה שנבנתה על מכוניות בנזין זריזות ומהירות חימה, כמו לאון או פורמנטור. למרות האמור לעיל - מכיוון שהטווסקאן לא אמור להימכר לחולי הגה ותאוצות, הוא יספק לחלוטין את לקוחותיו הטיפוסיים. גם לי לא חסר גרם של כוח, במאות קילומטרים של כבישים מהירים וטיפוסים הררים תובעניים. נציין לטובה את איפוק המהנדסים, שלא ניסו לייצר צלילי מנוע סינטטיים של V8 או חללית ממריאה - הטווסקאן מזמזם בקול חשמלי טבעי, קצת המיית תמסורות, הכל שקט ומעומעם כראוי.
קופרה נוקבת בטווח של 569/558 קילומטרים לדגמי הבסיס, 516 קילומטרים לרכב המבחן. בפועל טווח הנסיעה הפתיע אותנו עם 350 קילומטרים בלבד, בנסיעה בין עירונית שוטפת, ללא מזגן. בשיוט רגוע במיוחד הצלחנו להשיג 19.5 קווט"ש ל-100 קילומטרים, המשקפים טווח של 395 ק"מ. זה אומר שבכל נסיעה רצינית לצפון או לדרום תצטרכו לעצור לטעינה, לא כיף גדול. קצב טעינה מירבי של 135 קילוואט אינו מהיר במיוחד; במציאות קיבלנו כ-100 קילוואט, זה בסדר. נציין שהמבחן נערך ביום חורפי, עם טמפרטורות הנעות בין 9 ל-18 צלזיוס - זה פוגע ביעילות מערכות החשמל, ומקטין מעט את טווח הנסיעה. קל לשלוט בדרגות הטעינה הרגנרטיבית באמצעות מנופי הגה, לא עד כדי נהיגה ב'דוושה אחת'.
נוחות והתנהגות: כבר הבנו שטווסקאן אינו מתיימר להיות ספורטיבי כמו קופרה לאון המרגשת, או פורמנטור שקיבל לאחרונה אופציית נהיגה 'דריפט'. הטווסקאן מפגין עידון מצוין עם מינימום של רעשי מנוע, והיעדר מוחלט של רעידות. עם בולמים אדפטיביים הוא היה אמור להיות נוח מאוד לנסיעה וכך הוא מתנהג, כל עוד האספלט טוב ומגוהץ. הבעיה היא שכבישי ישראל גדושים בגדודיות, בורות וקרעי אספלט. המתלים עושים עבודה טובה אבל הצמיגים הספורטיביים אינם משתתפים במלאכת השיכוך. הנסיעה עלולה להפוך לקופצנית, בעיקר במהירויות עירוניות. צמיגי ה-255/45R21 פוגעים ברמת הנוחות (וכנראה גם בתצרוכת הדלק עליה כבר דיברנו). גרסאות הבסיס נועלות צמיגים פחות ספורטיביים אך אין להן מתלים אדפטיביים, קשה לדעת כיצד יתנהגו על כבישי ישראל המשובשים.
הטווסקאן מסוגל לתפור במהירות מספקת כבישים הרריים, עם אחיזת צמיגים טובה והיגוי ישיר, אם כי לא מאוד אינפורמטיבי. זוויות הגלגול הנמוכות נוסכות ביטחון, ועל המגבלות מפגין הטווסקאן תת היגוי קל ונשלט. הבלימה מספיק חזקה אבל הדוושה נוקשה למגע, והבלימה לא אחידה לחלוטין - כמקובל בחשמליות רבות. הטווסקאן אינו קופרה זריזה ועליזה, אבל הוא מאפשר נהיגה מהירה וזורמת.
השורה התחתונה: קופרה הוא המותג הצעיר והספורטיבי בקונצרן פולקסווגן אבל השאלה היא, כמה חצוף וספורטיבי אתה יכול להיות עם משקל של 2,335 קילוגרם? האמת היא שהטווסקאן מדלג בין שתי הפוזיציות האלה; הוא מהיר ומדויק, אבל לא ממש ספורטיבי טהור. הוא נוח ומשפחתי, אבל לא נוח ומפנק כמו אחיו לקונצרן פולקסוואגן. הוא סובל מהסתירה הפנימית המוטמעת בכינוי "קרוסאובר קופה ספורטיבי" שהוא בעצם, דבר והיפוכו.
מצד שני, קופרה טווסקאן נהנה מעיצוב ייחודי ויפה מאוד, שיגרום נחת לכל מי שמחפש להיראות ספורטיבי, מבלי לחפש את הריגוש בהשחזת צמיגים. תא הנוסעים המעוצב יוסיף לו נקודות זכות, וכך גם השימושיות המלאה במרווח הפנים ותא המטען הגדול. ביצועי המנוע אמורים להספיק לכל מי שמעוניין במכונית משפחתית, וטווח הנסיעה? רוב הנהגים יכולים להסתפק בטווח נסיעה של 350-400 קילומטרים ואם מדי פעם צריך טעינה על הדרך, זה ממש לא אסון. הטווסקאן ירחיב את קהל הלקוחות של קופרה למעמקי סגמנט המשפחתיות, בזאת אנו בטוחים.
על הצד הטכני: קופרה טווסקאן VZ Adrenaline
מנוע: שני מנועים חשמליים, הספק משולב 340 כ"ס, מומנט 54.5 קג"מ למנוע האחורי, 13.4 קג"מ לקדמי
תיבת הילוכים: אוטומטית, הנעה כפולה
חשמל:
סוללה (קוט"ש): 82 (77 בפועל)
קצב מרבי טעינה איטית (קילוואט): 11
קצב מרבי טעינה מהירה (קילוואט): 135 :
ביצועים:
0-100 קמ"ש (שניות): 5.5 :
מהירות מרבית (קמ"ש): 180
טווח משולב (יצרן, ק"מ): 516 :
טווח נסיעה מבחן (ק"מ): 350-380 :
ממדים:
אורך (מטר): 4.64
רוחב (מטר): 1.86
גובה (מטר): 1.59
בסיס גלגלים (מטר): 2.77
משקל (ק"ג): 2,335
תא מטען (ליטר): 540 :
בטיחות:
ציון במבחן הריסוק האירופי: 5/5 כוכבים
בטיחות אקטיבית: בלימת חירום אוטונומית בנהיגה לפנים ולאחור, בקרת שיוט אדפטיבית, שמירת נתיב, זיהוי תמרורים, תקשורת עם רכבים אחרים להעברת התרעות בטיחות (V2X, עדיין לא פעילה)