מחיר: 267 אלף שקל
מתחרות: יונדאי אלנטרה N
אהבנו: אין עוד משפחתית בנזין שמשלבת שימושיות, ביצועים, והנאה כזאת
לא אהבנו: גולף GTI ויונדאי i30 חדות ומהנות יותר
ציון: 9/10
אוקטביה RS המחודשת מושכת אליה שוטרים יותר ממה שאתם חושבים. ברגע שהיא נחתה בארץ היא כבר נשלחה לבחינה באגף התנועה של המשטרה, שמחפשת ניידת מרדפים חזקה.
עם 265 כ"ס, 0-100 ב-6.4 שניות ומהירות מירבית של 250 קמ"ש, הסקודה המשפחתית מהירה בהרבה מניידות הסופרב של משטרת התנועה הארצית. מתיחת הפנים הוסיפה לה 20 כוחות סוס, קיזזה 0.3 עשיריות שנייה בתאוצה מאפס למאה, והעלתה את המחיר ב-27 אלף שקל ל-267 אלף שקל יקרים.
הבעיה שכיום אין ל-RS ממש יתרון ביצועים על פני חשמליות רבות, כולל סדאנים כמודל 3 ואקספנג P7 הבסיסיות, וגרסאות הביצועים של MG4, זיקר X וסמארט 1 זריזות וזולות ממנה. אז בניגוד אליהן אין לסקודה מגבלת טווח, אבל הדילמה של אגף התנועה לא שונה מזו של חובב הזה: האם ב-2025 יש עוד למשפחתיות בנזין חמה זכות קיום?
עיצוב: מתיחת הפנים עדכנה את פנסי הערפל והחישוקים, ולא נגעה בעיצוב האגרסיבי מתון. יש כאן כונסים גדולים וגריל מושחר מלפנים, אגזוזים כפולים וספוילר צנוע מאחור. יש יצרנים שמשתוללים יותר כדי להעביר את המסר, אולי כאשר הצבע המועדף הוא ירוק מארקר זרחני, אין בכך צורך. והאמת, גם בצבע הזה אין צורך, הוא סתם מושך תשומת לב, גם מהאוחזים בממל"ז.
.
תא נוסעים: מתיחת הפנים כללה הגדלת מסך המולטימדיה מ-10 ל-13 אינץ' ושדרוג של הריפודים. סך הכל, כמו בהופעה ובביצועים, גם תא הנוסעים איכותי ומושקע יותר מאוקטביה ליסינג, עם לא מעט פלסטיק רך ונעים למגע. סקודה לא טיפלה בחסרונות של הדור הנוכחי: פתחי מזגן נמוכים מדי, ושימוש במסך המולטימדיה לתפעול. יש קיצור דרך לתפעול בקרת האקלים, אבל יותר מדי משימות דורשות חיפוש בין המסכים והסטת מבט מהכביש. וגם כאן סקודה או היבואן לא סייעו, והתצוגה העילית היעילה שהייתה לדגם במקור בארץ, נעלמה אחרי מתיחת הפנים, מוסיפה עוד סיבה להוריד עיניים מהכביש לראות את נתוני המהירות והניווט.
המרווח מלפנים טוב, וגם מאחור נוח מאוד, אם כי פחות לנוסע השלישי מאחור בגלל מנהרת הגיר הגבוהה, ובדגם הזה גם קונסולה לחפצים. קצת מוגזם ברכב שצריך לשרת גם משפחה, ולא רק את הנהג. לפחות יש יציאת מזגן ושני שקעי USB מתוך חמישה בסך הכל ברכב.
גם מאחור לא השתנה כלום, וגם זה לטובה, עם נפח סופר שימושי של 553 ליטר בתא המטען, שנגישים מאוד הודות לדלת תא מטען חמישית. הנפח קצת יותר גדול כי דווקא בדגם הזה אין צמיג רזרבי.
אבזור: רשימה ארוכה למדי כאמור, מושבי ספורט עם כוונון חשמלי ומסאז' מלפנים, טעינה אלחוטית לנייד, מפתח חכם וסטריאו של קנטון עם 12 רמקולים ומערכת חנייה אוטומטית. אין חלון שמש חשמלי סביר שמשיקולי מחיר, אבל גם סימן לענייניות. זה לא רכב פנאי, אבל זה אביזר שיחסר ללא מעט לקוחות פוטנציאלים, בטח שבמחיר הזה.
בטיחות: מתיחת הפנים הוסיפה כריות צד מאחור שהעלו מספר כריות האוויר ל-10. התרעה נגד היסח דעת של הנהג וזיהוי רכב דו גלגלי בידי מערכות בלימת החירום האוטונומיות ובקרת השיוט האדפטיבית. יש ניטור של רכב בשטח מת ומניעת סטייה לנתיב לא פנוי, שמירת נתיב, אור גבוה אוטומטי, התרעה על פתיחת דלת לנתיב לא פנוי, בלימה אוטונומית בנסיעה לאחור ומצלמת 360 מעלות.
מנוע וביצועים: ה-RS מודל 2025 קיבלה את הגרסה העדכנית של מנוע ה-2 ליטר טורבו של קבוצת פולקסווגן, עם 265 כ"ס, שמשרת גם את הגולף GTI, בזמן שקופרה לאון VZ המקבילה כבר עם 300 כ"ס. ההנעה קדמית, ותיבת ההילוכים היא אותה אוטומטית רובוטית כפולת מצמדים, ה-DSG המוכרת.
הביצועים טובים תמיד, אבל מתחדדים כשבוחרים במצב ספורט, שבו המנוע משייט בסל"ד גבוה יותר, בהילוך נמוך יותר, והעברת ההילוכים מהירה יותר. לחיצה ומייד מרגישים את ההבדל מעדרי החשמליות. נכון, הן מהירות יותר נגד השעון, אבל חוויית הביצועים שלהן לא כוללת את צליל הבס הזה, את היכולת לשמוע את ההאצה ואת המאמץ של המנוע. זה לא משחק מחשב, אלא הדבר האמיתי, עם יכולת עקיפה בכל מקום שמותר, שבדרך כלל שמורה כיום לחשמליות. הבעסה היחידה היא שלאון VZ עולה סכום זהה, זריזה ועדיפה גם בצליל.
צריכת הדלק: בהתאם. ה-RS יודעת לשייט ברגוע ולספק יותר מ-15 ק"מ לליטר, אבל כאשר משתמשים בה כמו שהיא נועדה, היא יודעת לרדת גם אל מתחת ל-10 קמ"ל. הממוצע שלנו בימי המבחן היה 12 קמ"ל.
נוחות והתנהגות: זה החלק השני שמפריד את ה-RS משאר האוקטביות. לא רק האחיזה האדירה וההצמדות של הצמיגים לכביש, אלא היכולת של המכונית לשנות כיוון, לשמור על הקו הנכון בעיקולים גם כאשר ארוחת הצהרים של הנוסעים מזכירה את קיומה. זה עוד הבדל בינה לחשמליות. הוא סובלת את שיגיוניותיו של הנהג, משתפת פעולה, אבל לא ברמה של קומפקטית חמה. מצד שני לאלה אין תא מטען ומושב אחורי כזה.
עם 1.5 טון ה-RS היא לא מכונית קלה, אבל היא שוקלת 200-300 ק"ג פחות ממודל 3 ואקספנג P7, וזה מורגש מאוד ככל שהכביש מתעקל וצריך לעבוד יותר עם ההגה. הוא גם מדויק, במשקל נכון ומעביר לא רק תחושות מהכביש, אבל גם כאן הוא נופל מהגאים של VZ, או i30N.
המתלים מפתיעים לטובה. בכל זאת כיול של גרסת ספורט קיצונית, אבל הם לא שוברים מדי את הגב, גם גם במצב ספורט. הם גם לא שקטים בפעולתם, אבל זו לא סופרב גם מבחינת רעשי הרוח. המנוע שקט יחסית במצב חיסכון ונורמלי, אבל די צועק במצב ספורט. רועש לכם? קנו חשמלית.
השורה התחתונה: איך היה בבית ספר? "כיף". איך היה לנהוג ב-RS: "כיף מאוד". עד כמה שזו בכל זאת משפחתית מאובזרת ושימושית, זו גם מכונית שזמנה קצוב. פליטות והמזהמים, הרעש, הידיעה שזו מכונית שכל מהותה היא התנגשות עם חוקי התנועה, יביאו לכך שזה כנראה הדור האחרון של ה-RS בנזין. סקודה תשיק בשנים הבאות משפחתית חשמלית, וכנראה שאפילו לגרסת הביצועים שלה יהיו ביצועים טובים יותר, אבל היא לא תדע לחבר להנאה את הצליל, הויברציות, את תחושת המכונה. הפלייסטיישן ינצח, בינתיים טוב שעוד יש לו אלטרנטיבה.
סקודה אוקטביה RS: על הצד הטכני
מנוע: טורבו בנזין, 1,984 סמ"ק. הספק 265 כ"ס ב-5,000 סל"ד, מומנט 37.73 קג"מ
תיבת הילוכים: רובוטית כפולת מצמדים, 7 הילוכים. הנעה קדמית
ממדים:
אורך (מטר): 4.71
רוחב (מטר): 1.83
גובה (מטר): 1.46
בסיס גלגלים (מטר): 2.68
נפח תא מטען (ליטר): 553
משקל (ק"ג): 1,578
ביצועים (יצרן):
0-100 קמ"ש (שניות): 6.4
מהירות מירבית (קמ"ש): 250
צריכת דלק (יצרן, קמ"ל): 14.3
צריכת דלק (מבחן, קמ"ל): 12
בטיחות:
ציון במבחן הריסוק האירופי: 5 מ-5 כוכבים
בטיחות אקטיבית: בלימת חירום אוטונומית בנסיעה לפנים ולאחור, בקרת שיוט אדפטיבית, ניטור רכב בשטח מת ומניעת סטייה, אזהרה מפתיחת דלת לכביש לא פנוי, התרעת היסח דעת לנהג
אחריות: שנתיים או 100 אלף ק"מ. שנה שלישית בתוספת של 1,000 שקל